Torba Yasasında önemli gelişme; Emekli, Bağ-Kur’lu Stajer, Çıraklar ve 2000 Sonrasına müjde!

Torba Yasasında önemli gelişme; Emekli, Bağ-Kur’lu Stajer, Çıraklar ve 2000 Sonrasına müjde!

Türkiye’nin gündeminde büyük bir yer kaplayan “Torba Yasası” özellikle emekli olmak isteyenler için büyük önem taşıyor. Peki, Emekli, Bağ-Kur’lu Stajer, Çıraklar ve 2000 Sonrası işe girenler için ne gibi değişiklikler gündemde yer alacak?

Torba yasa, bir dizi farklı kanun değişikliğini ve düzenlemeyi içeren, geniş kapsamlı bir yasa paketi olarak dikkatleri çekse de, Yeni torba yasası emeklilikler için ayrı önem arz ediyor. Özellikle emeklilik yaşı bekleyen, prim gün sayısı eksik olan ve emekli olmak için gün sayanlar için önemli düzenlemeler yapılması bekleniyor.

Torba yasası nedir?

Yeni torba yasa beklentileri sürerken, hemen hemen her vatandaşı etkileyebilecek önemli bir gelişme gündeme geldi. Türkiye’nin gündeminde büyük bir yer kaplayan, Torba Yasası ve bu yasayla ilgili maddeler içerisinde, emeklilik, Bağ-Kur, stajyer ve çırakları için çalışmalar yapılacağına dair bilgiye ulaşıldı. “Peki, Torba Yasası nedir?” diye soruyorsanız eğer, bu soruya kısaca şu şekilde cevap verebiliriz; bir dizi farklı kanun değişikliğini ve düzenlemesini içeren, geniş kapsamlı bir yasa paketidir. İlgili yasa paketi kapsamında genellikle birden fazla konu ele alınarak, geniş bir çapta düzenlemeleri kapsar.

2024 torba yasasında ne gibi yenilikler yer alacak?

Yeni torba yasa kapsamında, emeklilik yaşı, prim gün sayısı ve emekli maaş hesaplamalarında değişiklik yapılması bekleniyor.

Bağ-Kur’lu vatandaşlar için ise, prim gün sayısının azaltılması üzerinde durulacağı bilgisi verilirken, daha esnek ödeme seçenekleri gibi yeniliklerin planlar kapsamında yer aldığı bilgisine ulaşıldı.

Özellikle kamuoyu gündemini meşgul eden, stajyer ve çırakların sigorta başlangıç tarihlerinin erkene alınması ve mağduriyetlerinin giderilmesi gibi düzenlemelerle erken emeklilik fırsatı sunulması bekleniyor.

2000 yılı ve sonrasında işe başlayanlar için emeklilik şartlarının iyileştirilmesinin de gündemde yer alması amaçlanıyor.

Yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği ile ilgili henüz net bir bilgi paylaşılmadı. Fakat, yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, farklı sektörlerde ve farklı statülerde çalışan hemen herkesi yakından ilgilendiren düzenlemeler tek tek duyurulacak.