Karaciğeri temizleyen besin! Asırlar önce savaşa gidenler, bunu yanından ayırmıyordu…

Karaciğeri temizleyen besin! Asırlar önce savaşa gidenler, bunu yanından ayırmıyordu…

Son derece faydalı ve lezzetli aroması arasında adı altın harflerle yazılmıştır. Faydaları arasında karaciğere olan etkileri başta gelir. Prof. Dr. Canan Karatay da bu baharatın sırlarını övücü sözlerle açıklıyor . Detaylar burada…

Bu baharat asırlardır tüketiliyor

Osmanlı padişahları her öğünde ve sefere çıktıklarında sumak içerdi. Sumak yüzyıllardır tüketiliyor, çünkü vücudu doğal bir ilaç gibi temizliyor. Osmanlılar tarafından “padişah baharatı ” olarak kabul edilen sumak, toksinlere karşı güçlü bir temizleyici olarak öne çıkan son derece önemli bir baharattır.

Yıllarca şifalı baharat olarak kullanılan sumak, bu nedenle , günümüzde hâlâ yemeklere ekşi bir tat katmak amacıyla kullanılıyor. Ayrıca sumak ciğerlere büyük faydalar sağlar. Sumak tohumlarının bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerini anlatan Prof. Dr. Canan Karatay da çayın hazırlanışını paylaştı Prof. Karatay'a göre sumak çayını düzenli olarak tüketmek karaciğerde biriken tüm toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.

Ancak sumak toksinlere karşı çok güçlü bir temizleyici olduğundan hamile kadınların tüketmemesi tavsiye edilir. Ayrıca haftada 3 ila 4 defadan fazla tüketilmemelidir. Araştırmalar vücuttaki oksidatifi azaltmanın en sağlıklı yollarından birinin sumak tüketmek olduğunu gösteriyor. Sumak ayrıca antioksidan özelliği sayesinde vücut hücrelerini de yeniler.

Sumak çayı nasıl hazırlanır?

Bir çay bardağına bir çay kaşığı sumak çekirdeği ekleyin. Üzerine kaynar su ekleyin ve karışımın demlenmesini sağlayın. 5 dakika bekledikten sonra sumak çayınız hazır olacaktır.

Dilerseniz çayın içerisine 1 veya 2 damla kekik ekleyerek çayınızın değerini zenginleştirebilirsiniz. Fazla tüketmekten kaçının. Çay tüketirken çok dikkatli olun, sumak çayının aşırı tüketimi mide yanması veya reflü gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle tüketmeden önce doktorunuza danışmanız öneriliyor.