Yeni dönemde trafik sigortası: Primler nasıl belirlenecek?

Yeni dönemde trafik sigortası: Primler nasıl belirlenecek?

Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde önemli değişiklikler yaşanıyor. Artık her ay asgari ücret, yedek parça fiyatları, bakım-onarım maliyetleri ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplamalar yapılacak.

Bu dönüşümle birlikte araç modeli, yaşı ve ikamet edilen bölge gibi faktörlerin yanı sıra endeksi oluşturan fiyat değişimleri de prim tutarlarını etkileyecek.

Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık olarak asgari ücret artışı oranının yüzde 45'i, yedek parça ve aksesuarlar fiyat artışı oranının yüzde 30'u, motorlu araçlar fiyat artışı oranının yüzde 15'i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artışı oranının yüzde 10'u dikkate alınacak.

Mayıs ayında prim artışı

Son genelgeye göre, hasar maliyet endeksine göre hesaplanan mayıs ayı prim artışı azami yüzde 3 olarak belirlendi. Bu durum, sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında mayısta azami yüzde 3 artış uygulayabileceği anlamına geliyor.

İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksindeki en önemli kalemin asgari ücret artışı olduğunu belirtti. Yılmaz'a göre, asgari ücrete yapılan zam, tüm maliyetlere yansıdığı için hasar onarım fiyatlarını otomatik olarak etkiliyor.

Serbest tarifeye geçiş önerisi

Yılmaz, trafik sigortalarındaki prim oranlarının sektöre olumsuz etkilerinden bahsederek, kaskoda olduğu gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini vurguladı. Bu geçişle birlikte hasarsız sürücülerin daha uygun primlerle poliçe alabileceğini ifade etti.

Öneriler arasında serbest tarife öncesi yarı serbest tarifeye geçilmesi de bulunuyor. Bu tarife, devlet tarafından belirlenen bir üst sınırla sigorta şirketlerine hasardan elde edilen zararı kurtarma imkanı tanıyabilir. Bu çalışmalar, sektörün serbest tarife uygulamasına hazırlık olarak değerlendiriliyor.