Doğadaki en güçlü antioksidan, Omega-3, magnezyum kaynağı! Sadece Türkiye’de üretiliyor…

Doğadaki en güçlü antioksidan, Omega-3, magnezyum kaynağı! Sadece Türkiye’de üretiliyor…

Simitlerden tavuk yemeklerine, hamur işlerinden kurabiyelere kadar geniş bir yelpazedeki gıda ürünlerine tat ve lezzet katan susamın ihracatı özellikle Japonların bir gelir kaynağı oluşturduğunu gösteriyor.

Ula Gökova Bölgesinde yetişen sarı susam

Ula Gökova bölgesinde yetişen sarı susam, aroması, kokusu ve tadı nedeniyle başta Japonya olmak üzere diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Japonlar sarı susamı suşi yemeklerinde ve salatalarda kullanırlar.

Türkiye, 2022 yılında 77 milyon olan susam ihracatını , 2023 yılında yüzde 62 artışla 124,5 milyon dolara çıkardı. Türkiye'nin yeni susam ihracat hedefi 250 milyon dolara ulaşmaktır.

Ege Denizi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, susamın herkesin damak tadına uygun gıdalara farklı bir aroma ve lezzet kattığını belirtti. Türkiye'nin susam ihracatının yüzde 195 oranında artacağını açıkladı. Ocak Şubat 2024 arasında 6 milyon 645 bin dolardan milyona çıktı.

Türkiye'de yetişen susamın çok kaliteli olduğunu anlatan Öztürk, “En büyük Susam ithalatçısı 1,6 milyar dolarla orada Çin yer almaktadır.

Seçici olan Japonya ve Avrupa ülkeleri kaliteli susamlarımızı satın alıyor. Ocak-Şubat 2024 döneminde Türkiye Japonya genelindeki susam ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre %170 artışla 660.000 dolardan 1,7 milyon dolara yükseldi.

Ege hububat, yağlı tohumlar ve ürünleri ihracatçıları birliği olarak, 5-8 2024 tarihleri arasında Tokyo'da düzenlenen fuara bilgilendirme standıyla katıldık. Fuardaki tadım faaliyetlerimiz kapsamında ziyaretçilere susamlı tavuğu tattırdık ve çok beğenildi. Türkiye'nin en büyük ikinci susam ithalatçısıyız. Dünya susam ticaretine yön veriyoruz. “Susam ihracatımızın 2024 yılında 250 dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz ” dedi.

Türkiye Ocak-2024 arasında 19,6 milyon dolar değerinde susam ihraç ederken, Polonya, Irak ve Almanya susam ihracatına kısıtlama getirdi. Türkiye'nin 2023 susam ihracatında 9 milyon 164 bin dolar ile Polonya lider olurken, biz zirveden Irak'a 7,7 milyon dolar değerinde susam ihraç ettik. Almanya, Türkiye'den 3,2 milyon dolar isterken, Yunanistan'a 2,6 milyon, İsrail'e 2,5 milyon dolar, İsrail'e 2,4 milyon ve Japonya'ya 2,3 milyon dolar ihracat yapıyor.

Sarı susamın vücuda faydaları

Sarı susam proteinler, lifler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. özellikle kalsiyum, demir, magnezyum ve B açısından zengindir. Sarı susamın içerdiği yağlar, özellikle omega-6 ve omega-9 yağ asitleri kalp sağlığına faydalı olabilir. Bunlar kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

sarı susam kalsiyum, magnezyum ve gibi mineralleri içerir. Bu mineraller kemik sağlığı ve kemik sağlığı açısından önemlidir. Özellikle kalsiyum, osteoporoz riskini güçlendirmeye ve azaltmaya yardımcı olabilir.

Sarı susamda bulunan fitosteroller antioksidanlara sahiptir. Antioksidanlar hücresel hasarı önleyebilir ve vücuttaki serbest radikallerle savaşarak genel sağlığı geliştirebilir. Sarı susamın içerdiği E vitamini ve çinko gibi besinler cilt sağlığını destekler. Sağlığınız için de faydalı olabilir. Sarı susam lifi bakımından zengindir ve sindirim sağlığını destekleyebilir. Lif sindirim sürecini düzenler, sindirim sisteminin sağlığını korur ve kabızlık riskini azaltır.