Sıfır araç alımlarında Proforma Faturalara dikkat! Fiyat farkı çıkabilir. Bu detaylara çok önemli...

Sıfır araç alımlarında Proforma Faturalara dikkat! Fiyat farkı çıkabilir. Bu detaylara çok önemli...

Sıfır araç alan kişiler, araç alımı sonrasında fiyat farkıyla karşı karşıya kalmaması için bu detaylar son derece önemli. İşte sizlerle...

Avukat Mücahit Küçük tarafından otomobilde bayiden sıfır alımlarda yapılan teslim öncesi proforma faturalar ile ilgili önemli açıklamalar....

Sıfır araç alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar neler?

Sıfır araç satan bayiler, vatandaşların satın almayı kararlaştırdığı araçların niteliğini ve satış bedelini gösteren proforma fatura düzenleyerek aracın teslimini daha sonra gerçekleştirileceğini söyleyerek, “Proforma Fatura” düzenliyor. Taraflar, aracın modeli ve fiyatı konusunda mutabakat sağlayacağı, proforma fatura ile anlaşma yaparak, araç satış işlemlerini başlatıyor. Buraya kadar herhangi bir sorun olmazken, araç satım işlemlerde, bazen bu durum vatandaşların aleyhine sonuç doğurabiliyor.

Çünkü, henüz gerçek bir ticari işlem gerçekleşmeden önce müşteriye sunulan, gelecekteki satışın yahut işlemin koşullarını ve ayrıntılarını özetleyen bir fatura türüdür. Bu neden dolayı da satıcı tarafından hazırlanan proforma fatura, müşteriye sunulan bir teklif olarak nitelendirilir.

Sıfır araç satan bayilerde son zamanlarda, satışı yapılan aracın teslimine kadar geçen süre zarfında, satılan aracın fiyatının arttığı gerekçesiyle, anlaşılan bedelden farklı olarak, ortaya çıkan fiyat artışının da talep ettiği yönünde şikayeteler gündeme gelirken, faturanın kesilmesinden sonra yapılacak fiyat değişimlerinin tüketiciyi bağlamayacağını dikkat çeken Avukat Küçük, Proforma faturaların gerçek fatura yerine geçmediğini ve teklif niteliği taşıdığının altını çizdi.

Proforma Faturaya dikkat!

Son zamanlarda sıfır araç satın alan vatandaşlarla bayilerin aracın satın alınması esnasında kararlaştırılan bedelden daha fazla bedel istediği gündeme gelirken, bu durumla karşı karşıya kalmamak için, alım yapıldıktan sonra gerçek faturanın talep edilmesi gerektiğini dile getiren Avukat Küçük, konu ile ilgili şu bilgileri aktardı;

Gerçek fatura almayan tüketiciler, resmi bir belge olmadığı için ortaya çıkan fiyat farkı nedeniyle hukuki anlamda bir şey ispat edemez. Bu nedenle, gerçek fatura, hukuki anlamda oldukça önemlidir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da ticari nitelikteki bir uyuşmazlıkta proforma faturayı, gerçek anlamında bir fatura olmadığını satıcının, satım konusu malın niteliklerini ve özellikle satış tutarını gösterdiği bir anlaşma olarak kabul etmektedir.

Tam olarak bu neden dolayı, sıfır araç alırken bayiler tarafından düzenlenen proforma faturayı değil de gerekli ödemeler yapıldıktan sonra gerçek faturanın kestirilerek faturayı almaları gerekmektedir. Bu durumda vatandaşlar aracın tesliminde yaşanabilecek sıkıntıların doğmasını engellenmiş olacaktır.