Milyonlarca emekli için iki formüllü maaş hesabı masada

Milyonlarca emekli için iki formüllü maaş hesabı masada

Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam için iki formül masada

Milyonları İlgilendiren Hesaplama: En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Yaklaşık 16 milyon emekli, temmuz ayında maaşlarına yapılacak zammı heyecanla bekliyor. Merkez Bankası'nın enflasyon beklenti anketi, emekli maaşlarına zam için önemli bir ip ucu verdi. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte masadaki iki senaryo...

Ocak-Haziran Zammı Gerçekleşti, Peki Sırada Ne Var?

Ocak-Haziran dönemi için SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi zam oranı yüzde 49,25 olarak belirlenmiş ve en düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükseltilmişti. Emeklilerle ilgili yapılan çalışmada hem gelirlerini artırıcı hem de günlük hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirler yer alıyor. Kısa sürede açıklanması beklenen emeklilere yönelik düzenlemeden bazı detaylar belli oldu. Emeklilere yapılacak desteklerden bazıları şunlar:

  • Ulaşım desteği
  • İletişim desteği
  • Alışveriş desteği
  • Belediye hizmetlerinde indirim
  • Enerji destekleri
  • Kira desteği
  • Finans desteği
  • Tatil desteği
  • Refah payı ve taban maaş düzenlemesi

Peki En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Sabah'ın haberine göre, temmuz ayı ile birlikte yeniden ele alınacak emekli maaşı zammı için iki farklı formül gündeme geldi.

1. Formül: 6 Aylık Enflasyon Hesabı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son olarak mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. 3 aylık enflasyonun yüzde 15 çıkmasının ardından nisan, mayıs ve haziran olmak üzere 3 veri daha beklenecek. Bu veriler sonrası 6 aylık enflasyon ortaya çıkacak ve bu rakamlara göre refah payı masaya yatırılacak.

Merkez Bankası Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre nisan, mayıs ve haziran ayı enflasyon beklentisi sırasıyla yüzde 3,25, yüzde 3 ve yüzde 2,54 olarak belirlendi. Bu rakamlara göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2333,06'ya yükselmesi bekleniyor. 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 25,47'ye göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL civarında belirlenecek.

2. Formül: 1 Yıllık Enflasyon Hesabı

En düşük emekli maaşı için en güçlü 2. senaryo ise 1 yıllık enflasyon beklentisi hesabı oldu. Burada Haziran sonrası yıllık enflasyonun yüzde 35-40 bandına oturması bekleniyor. Buna göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 13 bin 500-14 bin TL civarında olabileceği hesaplandı.

Sonuç Olarak:

En düşük emekli maaşı için kesin rakam henüz belli değil. Yetkililer tarafından temmuz ayında yapılacak değerlendirmeler sonucunda en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL ile 14 bin TL arasında bir rakama yükseltilecek.