Erkek doğdu bilim  adamı kız olarak büyüttü sonu ise facia oldu

Erkek doğdu bilim adamı kız olarak büyüttü sonu ise facia oldu

Her yerdeki etik kurulların tüylerini diken diken eden bir hikaye olan David Reimer vakasını inceliyoruz.

Biyolojik olarak erkek olarak doğan David, yanlış giden bir sünnet nedeniyle penissiz kaldığında henüz bir bebekti. Bu yürek burkan kazayı, toplumsal cinsiyetin toplumsal bir yapı olduğuna dair teorilerini test etmek için altın bir bilet olarak gören psikolog John Money devreye giriyor. Planı mı? David'i bir kız olarak büyüt ve yetiştirmenin cinsiyet kimliği açısından doğaya üstün gelebileceğini kanıtla.

David'in adı Brenda olarak değiştirildi ve deney başladı. Ancak iş tam da burada dehşet verici bir hal alıyor; bu değişiklik sadece onun sistemi için tam bir şok olmakla kalmadı, aynı zamanda Money'nin kadın kimliğini güçlendirme yöntemleri de tacizden başka bir şey değildi. "Tedavi", bilimsel ilerleme kisvesi altında kalıplaşmış kadınsı davranışların aşağılayıcı provalarını ve daha da kötüsünü içeriyordu.

main-qimg-ee7038b0351d322a6a4cbaebf6bc8d21-lq.jpeg

David büyüdükçe psikolojik bedeli acı verici bir şekilde ortaya çıktı. Brenda olarak yetiştirilmesine rağmen kendisini hiçbir zaman kadın olarak tanımlamadı. Gerçek benliğiyle uyumlu olmayan bir hayat yaşamanın getirdiği sıkıntı, ciddi depresyona yol açtı. Sonunda, çocukluğuyla ilgili gerçeği öğrendikten sonra David, erkek kimliğine yeniden büründü, ancak hasar derindi.

main-qimg-51603c85442fee920566d260ea65d818.webp

Bu hikaye ne yazık ki mutlu sonla bitmiyor. Yaşam boyu süren bir depresyon ve kendisine yapılanların yarattığı enkaz karşısında bunalan David, 38 yaşında trajik bir şekilde intihar etti. Bu, etik kurallarla kontrol edilmediğinde bilimsel tutkunun ne kadar raydan çıkabileceğinin ayıltıcı, yürek burkan bir örneği.

main-qimg-3ee50662a14a70b258311597d2a6495c.jpeg