Çiftçilerin merakla beklediği, buğdayın taban fiyatları…

Çiftçilerin merakla beklediği, buğdayın taban fiyatları…

Buğday hasadına sadece birkaç gün kala, çiftçi temsilcileri hasattan önce fiyatların ve desteğin açıklanmasını istiyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alış fiyatının mümkün olduğu kadar belirlenmesini isteyen temsilciler, geçen yıl kilo başına lira olarak açıklanan fiyatın şu şekilde artırılmasını talep ediyor: Ekonomik koşullar dikkate alınarak maliyetler talep ediliyor…

Buğday tabanları için ilk açıklama Mehmet Hanifi Gülel’den geldi

Bir sonraki buğday hasadından önce temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden fiyat konusunda açıklama ve desteği talep ediyor. Milletvekilleri buğday alım fiyatının maliyetlere göre ve ekonomik koşullar dikkate alınarak açıklanmasını istiyor.

Çiftçi temsilcileri buğdayın kilogramı başına 16 lira arasında bir fiyat talep ediyor . Geçtiğimiz yıl TMO , yumuşak buğday için kilo başına lira, makarnalık buğday için 9 lira, arpa için ise lira fiyat açıklamıştı. Ayrıca buğdayın kilosu başına 10 lira 87 kuruş destek ikramiyesi verdi.

Üretim maliyetleri %62 arttı

Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin buğday üretim maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 62 oranında arttığını ve 2019 yılında üretilen kilogram buğday başına ortalama maliyetin kuru şartlarda 10 lira 87 kuruş olarak belirlendi.

TMO'nun geçen yıl 12 milyon tondan fazla alım yaptığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Doğal olarak depoları dolu. depolarının doyması ve dünya buğday fiyatlarındaki düşüşe ilişkin son açıklamalar çiftçileri endişelendiriyor. Bu bağlamda TMO'nun sorumluluğunda önceki yıllara göre artış yaşandı.

Çiftçilerimiz gereğini yaparak stratejik öneme sahip buğdayı üretti. TMO, üretim maliyeti olan 10 lira ve 87 lira olan buğdayın alım fiyatını hasadın başlamasından önce bir an önce duyurarak çiftçilerimize güvence vermelidir. TMO'nun gerekirse geçen yıl olduğu gibi tüm katılımcıları satın alacağını duyurması gerekir. "Ayrıca tarım kredi kooperatifleri ve TÜRKŞEKER de bu yıl buğday alımı yapıyor" dedi.

Türkiye'nin ilk buğday hasadının Mayıs ayı başında Adana'da yapıldığını belirten Yüreğir Meclisi Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu dönemde artırılarak açıklanacak fiyat desteği ve ikramiyesi talep edildiğini açıkladı.

Doğan, kurak bölgelerde ekim yapan çiftçilere pozitif ayrımcılık yaparak iki kat daha fazla prim verilmesi gerektiğini söyledi. Şanlıurfa İl Oda Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, fiyatın maliyet ve ekonomik koşullar dikkate alınarak açıklanması gerektiğini belirtti.

Buğday fiyatlarına ilişkin beklentilerini dile getiren İpar, ihaleye makarnalık buğday için 14+2 lira prim desteği , 13+2 lira prim desteği açıklanacağını belirtti. Arpa için ise 12 lira + 1 lira primin çiftçiler açısından nispeten tatmin edici olacağını, TMO'nun satın alma garantisi vermesi durumunda söz konusu beklentilerin geçerli olduğunu açıkladı.