Evde bakım desteği onaylandı!

Evde bakım desteği onaylandı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Özdemir Göktaş, evde bakım desteğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Göktaş, geçen yıl 3 ilde başlattığı Evde Bakım Desteği Pilot Uygulaması kapsamında 3 bin vatandaşa hizmet verdiğini açıkladı…

Evde bakım desteğinden yararlananlar

Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, kurumsal bakımın ötesinde, insanların ve yaşlıların sosyal çevreden ayrılmadan bakım görmesine olanak sağlayan bireysel odaklı hizmetlere odaklandıklarını söyledi. Evde bakım ve sosyal yardım konusunda yardım sunduklarını belirtiyor.

Kurumsal bakımın yanı sıra kreş hizmetlerinin tamamlayıcı nitelikte olduğunu ifade eden Göktaş, şunları kaydetti: "Geçen yıl yaşam kalitesini artırmak amacıyla Adana ve İzmir'de başlattığımız evde bakım desteği pilot uygulaması çerçevesinde toplam 3bin 407’i vatandaşa hizmet verdik" evde bakılan ve ailelerini destekleyen ve güçlendiren tam bağımlı engelli vatandaşlara yöneliktir. “Kurumsal bakım ihtiyacını azaltmak ve toplum bakım hizmetlerini iyileştirmek için uyguladığımız evde bakım yardımı uygulamalarından yararlanan aileleri kapsamaktadır.

Göktaş, uygulama kapsamında istihdam edilen hemşireler, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlardan oluşan ekibin bakanlık akademisyenleri tarafından oluşturulduğunu ve ihtiyaç analizlerinin ziyaret edilen hanelerde gerçekleştirildi.

Üç pilotta evde bakım yardımından yararlanan toplam 1.100 kişiyle bir anket gerçekleştirdiler. Göktaş, şunları kaydetti: “Hizmet ihtiyacı olan yaklaşık 600 engelliye yönelik bakım planı oluşturarak ailelere yönelik eğitim ve psikososyal destek fırsatlarını belirledik.

Belirlediğimiz haneler, proje kapsamında her birinde görev yapan farklı şubelerden oluşan ekipler tarafından ziyaret edilmiş ve engelli bireylerin kişisel bakımı denetimle ilgilenen personel taraf Bakan Göktaş, tüm bu hizmetlerin evde veya ailesiyle birlikte yaşayan engelli bireylerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.

Bilgilendirme, danışmanlık ve aile hizmetleri verdiklerini belirten Göktaş, şöyle konuştu: "Sorunlarla baş etmek için doğru önlemleri almalarını, tükenmişlik duygularını azaltmalarını, bakıma nasıl devam edeceklerini bilmelerini, bakım verdikleri engelli kişinin rehabilitasyonunu ve eğitimini sağlıyoruz.

Evde Bakım Destek Uygulaması kapsamında hizmet verdiğimiz ailelerindeki kişilerden aldığımız olumlu geri dönüşler sayesinde bu hizmet modelini ülke geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Böylece Evde Bakım Yardımı aracılığıyla desteklediğimiz aileleri sosyal olarak destekleyip güçlendirerek güçlü bir aile ve güçlü bir toplum olmayı amaçlayan politikamıza katkıda bulunacağız.