Adalet Bakanlığı'ndan biyometrik imza sistemi: Hükümlüler elektronik izlemeyle takip edilecek

Adalet Bakanlığı'ndan biyometrik imza sistemi: Hükümlüler elektronik izlemeyle takip edilecek

Adalet Bakanlığı, denetimli serbestlik sürecindeki 300 bin hükümlü için devrim niteliğinde bir adım atıyor. Biyometrik İmza Yöntemi ve Takip Sistemi (BİOSİS) ile gelen bu yenilikle birlikte, hükümlüler artık elektronik cihazlar aracılığıyla izlenebilecek

Karakola gitme zorunluluğu ortadan kalkıyor ve izleme süreci daha etkin hale getiriliyor.

BİOSİS: Türkiye’de bir ilk

Türkiye'nin ilk Biyometrik İmza Yöntemi ve Takip Sistemi (BİOSİS) ile denetimli serbestlik altındaki 300 bin kişi, elektronik olarak izlenebilecek. Bu sistem, konutun terk edilmemesinden belirli alanların terk edilmesinin engellenmesine kadar dört farklı alanda izleme imkanı sunuyor. Bu sayede, hükümlülerin hareketleri daha yakından ve etkin bir şekilde kontrol altında tutulabilecek.

Dört alanda izleme imkanı

BİOSİS, denetimli serbestlik tedbirlerinin daha etkin uygulanabilmesi için konut terkini engelleme, belirli yerlere gidilmesini sağlama, alkol kullanımını izleme ve mağdur koruma üniteleri gibi dört alanda izleme imkanı sunuyor. Bu sayede, hükümlülerin şartlarına uygun davranışlarını sağlamak ve toplum güvenliğini artırmak amaçlanıyor.

Geniş Kapsam: 300 Bin kişi elektronik izleme altında

Mevcut durumda, denetimli serbestlik altında bulunan 300 bin hükümlünün sadece 3 bin kişisi elektronik olarak izlenebiliyordu. Ancak BİOSİS sayesinde, bu sayıda devasa bir artış yaşanacak ve 300 bin kişi elektronik izleme altına alınacak. Bu da daha kapsamlı bir denetim ve toplum güvenliği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Hükümlülerin onaylarının alınmasının ardından, kendi elektronik cihazlarına BİOSİS sistemi yüklenecek. Bu sayede, saha personeline olan ihtiyaç azalacak ve izleme süreci daha verimli bir şekilde yürütülebilecek. Biyometrik doğrulama yöntemleri ve GPS özellikleriyle desteklenen bu sistem, güvenliği ve etkinliği bir arada sunmayı hedefliyor.