Taşerona Kadroda İşten Çıkarılanlarla İlgili Önemli Karar

Taşerona Kadroda İşten Çıkarılanlarla İlgili Önemli Karar

Ankara İdare Mahkemesi, 2016 yılında iş akdi fesih edilen, açtığı işe iade davasını kazanmasına rağmen "işe iade edilmeme tazminatı" ödenerek işe alınmayan işçinin açtığı taşerona kadro davasında, işçi işe iade edilmemiş olsa da, 4/12/2017'de çalışıyor sayılması gerektiğine karar vererek, işçinin kadroya geçirilmesi gerektiğine karar verdi.

T.C.

ANKARA

18. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2018/1408

KARAR NO: 2019/117

Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23. ve 24. maddeleri uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçiş istemiyle davalı idareye başvurduğu davacının başvurusunun zımnen reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Her ne kadar, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca, sürekli işçi kadrolarına geçiş hakkından yararlanılabilmesi için 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla çalışıyor olmak şartı aranmış ise de, Ankara 22. İş Mahkemesinin anılan kararı ile feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine kadar verildiği, söz konusu kararın Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından onandığı ve yukarıda yer verilen yargı kararlarının idareler tarafından aynen ve gecikmeksizin uygulanmasını emreden Anayasamızın 138. maddesi dikkate alındığında, anılan Mahkeme kararının uygulanması için iş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 4 Aralık 2017 tarihini de kapsayacak bir şekilde işe iade edilmesi gereken davacının, işe iade edilmeme tazminatının ödendiği belirtilmiş ise de, 4 Aralık 2017 tarihinde çalışıyor olmak şartını taşımadığından bahsetmeye hukuken olarak bulunmaması karşısında, davacının sürekli işçi kadrosuna geçiş istemiyle yapmış olduğu başvurunun, yasada öngörülen 4 Aralık 2017 tarihinde çalıştırılmakta olmak şartını taşımadığından bahisle reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. 

Hal böyle olmakla birlikte; dava konusu işlemin hukuka aykırı bulunmuş olmasının, davacının başvurusunun doğrudan kabul edilmesi ve sürekli işçi kadrosuna geçeceği sonucuna yol açmayacağı, sürekli işçi kadrosuna geçiş için gerekli diğer şartlar yönünden de davalı idare tarafından mevzuata uygun bir şekilde gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra davacının sürekli işçi kadrosuna geçiş başvurusunun kabul edilip edilmeyeceğinin belirlenmesi gerektiği açıktır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 166,50 TL yargılama gideriyle Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince belirlenen 2.075.00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere 25 Ocak 2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.