Müzakerenin Yapılmadığı Bir Toplu Sözleşme Masası Olamaz
Çalışma hayatı ve diğer gündem maddelerinin değerlendirildiği programda Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, geride kalan yılda yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin kamu çalışanları açısından yine kayıplarla sonuçlandığını söyledi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Memurlar ve emekliler açısından son derece önemli bir yılı geride bıraktık. Ne yazık ki toplu sözleşme masası son derece olumsuz sonuçlandı. Masada müzakere yapılmadı, sadece talepler okundu ve geçti. Buna tepkimizi ortaya koyduk ama ne işveren tarafı ne de yetkili konfederasyon oralı olmadı. Bir çok başlığı görüşüp yola koyabileceğimiz, çözüm bulabileceğimiz halde masadan sonuçsuz kalktık.
Netice itibariyle zam oranları hakem heyetine intikal etti ancak hakem heyetinin yapısına bakıldığında biz zaten oradan farklı bir sonuç beklemiyorduk. Aynen de öyle oldu ve kurul kamu işveren heyetinin teklifini tabir-i caizse tasdik ederek aynen onayladı. 11 kişilik hakem heyetinin yapısı 6’ya 5 şeklinde oluşuyor. Bu kuruldan farklı bir karar beklemek zaten imkansız. Bu nedenle biz Türkiye Kamu-Sen olarak 4688 sayılı yasanın yeniden revize edilmesi, hakem heyetinin yapısının düzenlenmesi noktasında ısrarcıyız.
Bu şekilde memurlar ve emekliler sürekli kaybetmeye mahkum haldeler. Böyle bir toplu sözleşme masasının kamu çalışanlarına katacağı bir şey kalmamıştır. Masa yeniden dizayn edilmeli, çözüm odaklı olmalı. Oku geç şeklinde bir anlayışla sorunlar sonuca ulaşmaz. Müzakerenin olmadığı bir masadan çözüm çıkmasını beklemek anlamlı olmaz. Biz 4688 sayılı yasanın nasıl revize edilmesi gerektiği noktasında bir çalıştay yapacağız ve önerilerimizi kamuoyuyla paylaşacağız.
Müzakerenin olmadığı masadan çıkan sonuç %4+4 ve %3+3 olmuştur. Bizim ek zam ısrarımız aynı şekilde devam etmektedir. Bütçe görüşmelerinde TBMM ve Maliye Bakanlığı önünde sesimizi yükselttik ve “Ek zam” dedik. Peşini bırakmayacağız. Hükümetin %22,58 oranındaki yeniden değerleme oranına bakıldığında %4+4’ün hiçbir şey ifade etmediği ortadadır. Unutulmamalıdır ki, memura ve emekliye verilecek ek zam piyasaya da yansıyacak ve hareketlilik getirecektir. Aynı zamanda büyümeden pay ve refah payı uygulamasının hayata geçmesi noktasında da ısrarcıyız. Madem büyüme var bu kamu çalışanlarına da yansımalı ve refah payı verilmeli” dedi.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.