1 TL ve 50 kuruş birçok makinede geçmiyor? 1 TL artık kullanılmayacak mı?

1 TL ve 50 kuruş birçok makinede geçmiyor? 1 TL artık kullanılmayacak mı?

Son zamanlarda 1 TL ile ilgili şikayetler, bir hayli artış göstermeye başladı. Sosyal medya üzerinden, otomatlarda 1 TL madeni paranın geçmediği iddiası ise gündem oldu. “Peki, 1 TL’yi otomatlar neden kabul etmiyor? 1 TL artık kullanılmayacak mı?” tüm sor

1 TL’yi otomatlar neden kabul etmiyor?

Darphane 14 yıl sonra geçtiğimiz yıl içerisinde, 1 TL ve 50 Kuruşlar için yeni bir karar alarak, maliyet oranları açısından, 1 TL ve 50 Kuruşlar için gramaj azaltmasına gitti. Darphane, madeni paralarda kullanılan, bakır, çinko ve nikelin oranları değiştirerek, üretimde %30 tasarruf sağlamak için gramajı değiştirdi.

1 TL’lerin gramajlarında değişiklik yapılarak, 1 TL 8.2 gramdan 6.6 grama düşürüldü.

50 kuruşsa 6.8 gramdan 5.5 grama indi.

Bu durumda da, gramajı ile birlikte madeni paraların kalınlıkları da yarım milim incelmiş oldu.

6.6 gram ağırlığındaki 1 TL ve 5.5 gram ağırlığındaki 50 Kuruşlar basılarak piyasaya sürülmesinden sonra, madeni paraların ağırlıklarının ve çaplarının değişmesi ile birlikte 1 TL’ler bazı makinelerden kullanılamadığı sosyal medya üzerinden gündem oldu.

1 TL artık kullanılmayacak mı?

1 TL’lerin otomatlarda geçmediği iddiası sosyal medya üzerinden gündem olurken, 1 TL’lerin içecek ve atıştırmalık otomatlarından neden geçmediği ise merak konusu oldu.

Gelen şikayetler incelendiğinde, otomatların madeni paraların gramajları ve inceliklerini tanıyamadığı bilgisi paylaştı. Bu durumda da, otomat şirketlerinin yazılım ve donanımsal değişikliklere gitmesi bekleniyor.