Mülakat Kaldırılacak, En Az 150 Bin Öğretmen Ataması Yapılacak

Mülakat Kaldırılacak, En Az 150 Bin Öğretmen Ataması Yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları ve mülakat uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Eğitim-Sen'den Bakan Tekin'e: "Mülakat Kaldırılmalı, En Az 150 Bin Atama Yapılmalı"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları ve mülakat uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundu. Eğitim-Sen, yazılı açıklama yaparak Bakan Tekin'e çağrıda bulundu: "Öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az 150 bin öğretmen ataması yapılmalı."

Atama Sayısı Yetersiz Görünüyor

Eğitim-Sen'in açıklamasına göre, Bakan Tekin'in daha önce yaptığı açıklamalar, 2024 öğretmen atamalarının ihtiyaç kadar değil, ihtiyacın çok altında ve sınırlı sayıda planlandığını gösteriyor.

Nitelik Sorunu ve Öğretmen Açığı

Özellikle son yıllarda öğretmen açıklarının arttığı ve eğitim sisteminde niteliğin bozulduğu belirtiliyor. Branş bazında öğretmen açığının 100 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor ve bu durum eğitimin kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Şu anda okullarda 90 bine yakın ücretli öğretmen çalıştırılmakta ve birçok branşta öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır.

KPSS ve Atamalar

2022 ve 2023 yıllarında KPSS'ye giren öğretmen sayılarına rağmen atamaların yetersiz olduğu vurgulanıyor. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu atanamamakta ve başka alanlarda çalışmak zorunda kalmaktadır.

Mülakat Uygulamaları

Eğitim-Sen, mülakat uygulamalarının adil olmadığını ve kayırmacılığa yol açtığını belirtiyor. Öğretmen atamalarında ve kamu personeli işe alımlarında mülakat ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Sonuç ve Çağrı

Eğitim Sen'in talebi, öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az 150 bin öğretmen atamasının yapılmasıdır. Öğretmen atamalarının ihtiyaca göre yapılması ve ataması yapılmayan öğretmenlerin sorununun kalıcı çözümlerle ele alınması gerektiği vurgulanıyor.