Yazlık evlerini kiraya verenler dikkat! Ruhsatsız evlere ceza yağmuru…

Yazlık evlerini kiraya verenler dikkat! Ruhsatsız evlere ceza yağmuru…

Sezon öncesi yazlık kiralama pazarı aktif hale geldi. Ancak uzmanları hem yazlık kiralayacaklara hem de ev sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Merak edilenlerin daha fazlası haberimizin geri kalanında…

Yazın gelmesi ile beraber yazlık kiralamaya hemen başlanmaktadır. Ama yazlık evlerini ruhsatsız kiraya verenlere ceza yağmuru kapıda…

Yazlık kiralarken bu hususlara dikkat!

İstoç iş adamlarının yönetim kurulu üyesi emlak uzmanı Şenay Araç, otel fiyatlarındaki artışa karşı yazlık kiralayan tatilcileri ve konaklama kiralayan sahiplerini uyarıyor: “AirBNB yasası yürürlüğe girdi 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girecek uyarınca, mülkünü 101 günden az süreyle kiralayan maliklere 100.000 TL para cezası uygulanacaktır.

Emlak uzmanı Şenay Araç, mülk sahibi tatilcilerin günlük veya haftalık kiralamalar için gerekli belge ve süreçlere devlet aracılığıyla ulaşabildiklerini ve mülklerini kısa vadede yasal olarak bir izin alarak açabileceklerini belirtiyor. turizm işletme ruhsatı Araç; Mevcut durumun ev sahiplerini olduğu kadar ev sahiplerini de ilgilendirdiğini vurguluyor: “Tatil için makul konaklama yerleri kiralarken kaçak konutlarda kalarak kendinizi zor duruma sokmayın.

Yazlık kiralarken sözleşme imzalayın

Şenay Araç, tatilcilere aşağıdaki tavsiyeleri sunuyor:

  • Sahiplerle iletişime geçtiğinizden emin olun. Eğer evin kiracısı ile farkında olmadan sözleşme yaparsanız karşılaşabileceğiniz hukuki sorunlar başınızı ağrıtabilir.
  • Ödemenizi banka aracılığıyla yapabilmek için kiralamayı sözleşme ile yaptığınızdan emin olun.
  • Elektrik, su ve katkı payı gibi giderlerin sözleşmeye mutlaka dahil edilmesini sağlayın.
  • Eğer dosya ücreti gerekiyorsa, bu ücretin aracılığıyla sahibine yatırılması gerekmektedir.
  • Evin anahtarlarını almadan önce, ev sahibinin fotoğrafları ve eşyaları ve eşya listesi her ikisinin
  • de haklarını koruyacaktır.
  • Binadaki diğerlerini de araştırmak gerekiyor, burası sessiz mi yoksa sorunlu bir alan mı? Önceden gitmek ve yaşayan insanlardan bilgi almak gelecekteki sorunların önlenmesine de yardımcı olacaktır.

Yazlık kiralarken aracı olanlara da dikkat

Avukat Emel Özbek ayrıca yazlık ev kiralayacaklara, kiralayanlara ve hatta kiralamaya aracılık edenlere de şu uyarılarda bulunuyor:

  • 7664 Sayılı Konutların Turistik Amaçlı Kiralanması Hakkında Kanun uyarınca ve 100 gün veya daha kısa süreli bazı kiralamalarda değişiklik yapılması turistik amaçlı kiralama olarak tanımlanmaktadır. Bu amaçla adresinde ikamet etmek istiyorsanız izin alın. Bu izin Turizm ve Turizm Bakanlığından veya bakanlığın adı geçen valilikler aracılığıyla alınacaktır.
  • Ayrıca bu belgesinin alınabilmesi için daire, villa veya konut türleri için farklı belge belgelerinin hazırlanması gerekmektedir. Bu izni almadan kısa süreli kiralama yapanlara ağır para cezaları uygulanıyor ve cezalar 100.000 liradan başlayıp 1.000.000 Türk lirasına kadar çıkabiliyor.
  • Ev sahiplerinin kiraladıkları müşterilerinin kimliklerini de kimlik bildirim sistemine bildirmeleri gerekmektedir. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 100 gün veya bir ay içinde kiralamak isteyen ev sahipleri izin başvurusunda bulunur.
  • Yasanın 100 günden az kiralamalarda geçerli olduğunu vurgulamak isterim. 100 günü aşan kiralamalar bu yasa kapsamına girmez. Ancak, her defasında daha fazla gün kiralamış olsalar bile, kiralama tarihinden itibaren bir yıl içinde 4 kez kiralama yapanlara 1.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacaktır.
  • Bir evi kendi ikametgahınız olarak kullanmak amacıyla kiralarsanız ve bu evi kendi adınıza ve hesabınızla turistik amaçlı kiralarsanız, yüz bin Türk lirası idari para cezası her sözleşmeye uygulanacaktır.
  • İzin belgesi olanların da dikkat etmesi gereken durumlar mevcut. Izin sahibinden kendinize yazlık ev kiraladıysanız, evi turist amaçlı kiralayanlara her sözleşme için yüz Türk lirası idari para cezası uygulanır.