Toplu Sözleşme Kanunu'nda Değişiklik Talebi: Sendikalar Bir Araya Geldi, "Çalışma Hayatında Devrim Yaratacak"

Toplu Sözleşme Kanunu'nda Değişiklik Talebi: Sendikalar Bir Araya Geldi, "Çalışma Hayatında Devrim Yaratacak"

Yalçın, "Toplu sözleşmeden sonra uygulanamayan maddeler tartışmaları artık başlıyor. Örgütlenme boyutuna baktığımızda kamuda 950 bin kişi örgütlülüğün dışında duruyor, örgütlülük alanının genişlemesine ihtiyaç var" dedi.

13. Çalışma Meclisi'nde Sendikalardan Güçlü Mesajlar: Örgütlenme Kolaylaşsın, Emekliler de Söz Sahibi Olsun!

  1. Çalışma Meclisi, "Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği" temasıyla Ankara'da toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, Memur-Sen, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve Türkiye Kamu-Sen'den temsilciler, çalışma hayatında köklü değişiklikler talep etti.

Toplu Sözleşmede Sorunlar Var!

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplantıda yaptığı konuşmada, toplu sözleşmelerde bazı maddelerin uygulanmadığına dikkat çekti. Yalçın, "Toplu sözleşmeden sonra uygulanamayan maddeler tartışmaları artık başlıyor. Örgütlenme boyutuna baktığımızda kamuda 950 bin kişi örgütlülüğün dışında duruyor, örgütlülük alanının genişlemesine ihtiyaç var" dedi.

Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılsın!

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ise sendikal örgütlenmenin önündeki engellere dikkat çekti. Asgari ücret tartışmalarının fırsatçılar tarafından suistimal edildiğini belirten Atalay, "Kimisi stokçuluk yapıyor, kimisi zam yapıyor. Bunu yapanlar merhametsiz adamlar, cezadan falan anlamazlar. İstediğiniz zaman ceza verin, onların parayla ilişkisini kesmezseniz bunlar zam yapmaya devam eder" diye konuştu.

Sosyal Diyalog ve Vergi Reformu Önerisi

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, sosyal diyalog mekanizmalarının çoğaltılmasıyla sorunların çözümü konusunda başarıya ulaşılacağını düşündüğünü söyledi. Vergi sistemine de değinen Arslan, "Yeniden bir vergi reformuna ihtiyaç var" dedi.

Emekliler de Sendikaya Üye Olabilsin!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise 4688 sayılı Kanun'da artık bir revizyona ihtiyaç olduğunu söyledi. Kahveci, "Emeklilerimiz toplu sözleşmeden faydalanıyor ama sendikaya üye olamıyorlar, emeklilerimiz de sendikaya üye olmalı" açıklaması yaptı.

Sosyal Yardımlar Vergi ve Primden Muaf Olsun!

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, sosyal yardımların prim ve vergiden muaf tutulmasının önemli bir başlıkları olduğunu belirterek, "Eğitim, giyim, gıda, yakacak, evlenme gibi sosyal yardım ödemelerinin vergiden muaf olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Akkol ayrıca, gençlerin eski usul organizasyonlarda ve işletmelerde değil, yeni usul işletmelerde çalışmak istediğini kaydederek, "Bu konudaki iyi uygulamaları teşvik edelim" açıklaması yaptı.

Çalışanlar Enflasyona Karşı Korunacak

Zirvede konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışanları enflasyonun tahribatına karşı koruma anlayışını sürdürdüklerini kaydetti. Bakan Işıkhan, "Dijitalleşme, yapay zeka, otomasyon gibi faktörler; çalışma hayatındaki rolleri ve beceri gereksinimlerini yeniden tanımlıyor. Bu dönüşümün, çalışanları nasıl etkilediğini, iş gücü piyasasında hangi alanlarda yeni fırsatlar ve hangi alanlarda tehditler oluşturduğunu anlamak, geleceğe dair stratejiler belirlemede kritik öneme sahip" ifadelerini kullandı.

Toplu Sözleşme Kanunu'nda Değişiklik Bekleniyor

Toplantıda dile getirilen talepler ve yapılan açıklamalar, Toplu Sözleşme Kanunu'nda köklü değişikliklere gidilmesi gerektiğine işaret ediyor. Sendikalar, çalışma hayatında daha fazla söz sahibi