Milyonların merak ettiği dönem sona eriyor! Yüzde 65 miktarında zam bekleniyor…

Milyonların merak ettiği dönem sona eriyor! Yüzde 65 miktarında zam bekleniyor…

Enflasyonla mücadele kapsamında Haziran 2022'de kabul edilen geçici yasa ile kira artışlarına yüzde 25 tavan getirildi. Tüm detaylar haberimizin geri kalanında…

Bu süre Temmuz 2023'te sona erdi ancak bir yıl sürdü. Kiracılar ve mülk sahipleri Temmuz ayındaki kira artışlarını merak ediyor…

Kiracıları sevindiren haber

Uygulamaya devam edilmemesi veya yeni bir limit getirilmemesi durumunda artışlar, 12 aylık enflasyon ortalamasına göre eskisi gibi hesaplanacak. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre; 12 aylık ortalama 55,91 oldu. Başka bir deyişle, yüzde 25'lik bir yaptırım olmasaydı, mülk sahipleri Mart ayında yüzde 55,91'lik bir getiri elde edebilirdi.

Peki, TCMB piyasa oyuncularının son anketine göre Temmuz ayının 12 ayı boyunca ortalama enflasyon ne kadar? Enflasyonun yıl sonunda yüzde 44 civarına ulaşması bekleniyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi için geri kalanında aylık ortalama enflasyonun yüzde 2,5 civarında olması bekleniyor. Hesaplamalara göre, eğer bu koşullar karşılanırsa, önümüzdeki yıllarda 12 aydan uzun sürenin aşağıdaki şekilde gelişmesi gerekir:

En yüksek zam Ağustosta yenilenecek

Verilere bakıldığında temmuz ayında sözleşmesini yenileyenlerde artış oranı yüzde 64,6 olurken, ağustos ayında sözleşme yenileyenlerde bu oran 70.09 çıkacak. Sonraki aylarda ise oran düşecek. Bunun nedeni temel etkisidir.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yüzde 25 sent uygulamasının devam edip etmeyeceği sorusuna ya da şubat ayında katıldığı bir televizyon programında yanıt verdi.

Adalet Bakanı Tunç şunları söyledi:

Önceliğimiz enflasyon hedefine ulaşmak. Pandeminin etkisi, depremin etkisi diğer faktörler hayatımızı olumsuz etkileyen sorunlardır. Bütün dünya etkilendi. Parlamento haklı olarak böyle bir şeyi öngördü Bu tedbirin uzatılıp uzatılmayacağı o gün belirlenecek.

Meclisimizin o anki milletvekilleri bir araya geldiğinde alacağı karardır . Kiracı ile arabuluculuk sistemini devreye aldık. Bakan Tunç'un yanlış bilgilendirmeyle mücadele merkezi tarafından yapılan açıklamanın ardından limitin açıklanmasının ardından, "Bu konudaki tartışmaları bir dereceye kadar azalttık" dedi.

Merkez tarafından yapılan açıklamada. Vatandaşların kiralara ilişkin yorumlarının ardından, konut kiralarındaki artışın Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşüldüğü açıklandı. ücretlerinin kira yılının yüzde 25'ini aşmamasını öngören düzenlemenin kabul edildiğini hatırlattı.

Enflasyon raporuna göre tavan uygulaması devam etmeyecek mesajı

TCMB, Şubat ayında yayınladığı raporda konut maliyetlerinin ve kiraların düşürülmesine yönelik önerilerde bulunmuştu. Önerilerin yanı sıra kira konularında uygulanan düzenlemelere ilişkin de yorumlar yapıldı. Metinde, "Mevcut araştırmalar, kiraları hedef alan uygulamaların uzun vadede konut inşaatı, bakımı ve gayrimenkul yatırımlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor" deniyor.

Raporda kira düzenlemesinin devam etmeyeceği öne sürülüyor.

“Orta-uzun vadeli planlama yaparak kiralık konut arzının artırılması, düzenlemelerin olumsuz etkileri dikkate alınarak uygun bir çözüm olarak değerlendiriliyor.

Mevcut çalışmalar, kiraları hedef alan uygulamaların konut inşaatı, bakım ve yatırımları üzerinde uzun vadede olumsuz etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Daha fazla düzenleme kiralık konut piyasasında bir daralmaya yol açabilirken, daha az düzenleme ise kiracıların güvensizliğini artıracaktır.