Emekli Aylığını Bankada Tutanlar Dikkat!
5510 sayılı Kanun'un, 6552 sayılı Kanun'un 53 üncü maddesi ile değişik 97'nci maddesinin dördüncü fıkrasına göre; bağlanan gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız 12 ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, SGK tarafından geçici olarak durdurulur. Burada amaç, sigortalı veya hak sahiplerinin gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespit edilmesidir. Bunun en bariz örneği, ölen sigortalı veya hak sahiplerinin, yetkili makamlara bildirilmemesi nedeniyle Mernis kayıtlarına düşmemesi ve bu nedenle ölümden haberdar olmayan SGK tarafından ölen kişiye aylık ödenmeye devam edilmesidir. Burada, aylık hesabında 12 ay süreyle hareket olmayan kişilerin sağ olup olmadığının veya diğer aylık şartlarını kaybedip kaybetmediğinin araştırılması söz konusudur. Bankada 12 ay boyunca hareket olmadığı için SGK'ya iade edilen aylıklarınızı geri alabilmek için aylığınızın yatırıldığı banka şubesine veya SGK'ya başvurmanız, yahut e-Devlet üzerinden müracaatta bulunmanız gerekmektedir.
Soru: Ben bir fabrikada çalışıyordum. Fazla mesai yapmadığım için işten çıkartıldım. Ne yapmalıyım?
Cevap: İş Kanunu'na göre, işçi fazla mesai yapmak zorunda değildir.
Fazla çalışma durumunda işveren işçinin yıllık onayını almak zorundadır. Zorla fazla çalışma yaptırılamaz. Bu nedenle işten çıkartma haksız çıkartmadır. İhbar ve kıdem tazminatı hakkınız vardır.
İş mahkemesine dava açabilir veya Çalışma ve İŞKUR il müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.
Ali Şerbetçi
Kaynak : Takvim
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz