Türkiye’de dijital dönüşüm hızla ilerlerken, bu dönüşümün en önemli ayağını oluşturan Bilişim Teknolojileri öğretmenleri yıllardır atama bekliyor. Binlerce mezun, eğitim sisteminin temelini oluşturan teknoloji eğitimine yeterince önem verilmediğini savunarak mağduriyetlerini dile getiriyor.
Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojilerine yapılan yatırımlar her yıl artarken, Bilişim Teknolojileri (BT) öğretmenlerinin eğitim sistemindeki yeri hâlâ tam olarak güçlendirilmiş değil. Fatih Projesi, EBA altyapısı, kodlama eğitimi gibi projelerde adı sıkça geçen bilişim öğretmenlerinin büyük bir kısmı öğrencilerle buluşamıyor.
Kadro Açık, Atama Yok
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda bilişim laboratuvarlarının büyük kısmı atıl durumda. Mevcut BT sınıfları çoğu zaman öğretmensiz. Ancak her yıl üniversitelerden binlerce yeni mezun bilişim öğretmeni çıkıyor. Buna rağmen atanan bilişim öğretmeni sayısı son derece düşük.
2024 yılında sadece birkaç yüz kişilik kontenjan açılmış, bu da yüzlerce adayın atanamamasına neden olmuştu.
“Dersimiz Var Ama Öğretmenimiz Yok”
BT öğretmenleri sosyal medya kampanyalarıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. #BilişimHerOkula, #KodlamaDersiİçinBTÖğretmeni gibi etiketlerle seslerini duyuran öğretmen adayları şu talepte bulunuyor:
“Bilişim çağındayız, dijital okuryazarlık artık temel bir beceri. Ancak birçok okulda bu dersi ya başka branşlar veriyor ya da hiç verilmiyor. Kadrolarımıza atama bekliyoruz.”
Talepler Neler?
-
Her okula en az bir BT öğretmeni atanması
-
Kodlama ve yazılım dersinin zorunlu hâle getirilmesi
-
Fatih Projesi’nin sürdürülebilirliği için BT öğretmenlerinin aktif görevlendirilmesi
-
BT öğretmenlerine diğer branşlara eşit kontenjan verilmesi
MEB'den Beklenen Adım
Bilişim Teknolojileri öğretmenleri, yeni müfredat düzenlemeleri ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte alanlarına daha fazla yer verilmesini ve 2025 atama takviminde hak ettikleri kontenjanın ayrılmasını istiyor.