Kazanılmış Hak Aylığının Altındaki Dereceye Atananlara Tanınan Haklar

Kazanılmış Hak Aylığının Altındaki Dereceye Atananlara Tanınan Haklar

Kamuajans.com - Çeşitli unvanlardaki kadrolarda görev yapan Devlet memurlarının, kazanılmış hak aylık derecelerinden daha düşük derecelerde bulunan kadrolara atanmaları bazı hallerde mümkün olabilmektedir.

Kamuajans.com - 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık derelerinin altındaki derecelerdeki kadrolara atanmalarını uygun görmemekle birlikte, bazı şartlarla bu şekilde atama yapılmasına imkan vermektedir.


Konuya ilişkin düzenleme

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

-45 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Hiç bir memur … derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.” denilmiştir.

-74 üncü maddesinde; “Memurların … Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır. Aşağı dereceye atananların … süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir. …” şeklinde hükümlere yer verilmiştir.


Daha düşük dereceli kadrolara atanması

Devlet memurlarının, kazanılmış hak aylık derecelerinden daha düşük olan (altında olan) derecelere ait kadrolara atanması, Devlet Memurları Kanununda yer alan düzenlemeler kapsamında mümkün olabilmektedir. Örneğin, kazanılmış hak aylık seviyesi 5 olan bir memur 8 inci dereceli bir kadroya atanabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için;

*Yapılacak atamayı ilgili memurun kabul etmesi,

*Atama yapılacak kadronun derecesinin, ilgili memurun kazanılmış hak aylık derecesinden en çok 3 derece düşük olması gerekir. İlgili memur kabul etse bile, kazanılmış hak aylık seviyesinden 3 dereceden daha alt derecelerdeki kadrolara ataması yapılamaz.


Alt dereceli kadrolara atananların hakları

Kazanılmış hak aylık derecesinden daha düşük bir derecedeki kadroya atanan Devlet memuruna, atandığı derecede kazanılmış hak aylık kademesine eşit olan gösterge esas alınarak aylık ödenir. Eşit göstergenin bulunmaması durumunda ise bu göstergeye en yakın kademenin göstergesi üzerinden aylık ödenir.

Aylık dışındaki diğer ödemeler ise; kadro derecesini esas alan ödeme unsurları bakımından atama yapılan kadro derecesi, kazanılmış hak aylık derecesini esas alan ödeme unsurları bakımından ise mühendisin kazanılmış hak aylık derecesine göre ödenir.

Kazanılmış hak aylık derecesinin en çok 3 derece altına atanan memurun, atandığı derecelerde geçireceği sürelerin emeklilik bakımından eski derecesinde değerlendirilebilmesi için, emekli kesenek ve karşılık farklarını her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermesi gerekir.

Bu şekilde atanan Devlet memurunun kazanılmış hak aylığına eşit derecelere atanması herhangi bir süre şartına bağlı olmayıp, her zaman yapılabilir. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.