İstifa Eden Memur Hangi Halde Özelden Emekli Olabilir?

İstifa Eden Memur Hangi Halde Özelden Emekli Olabilir?

Kamuajans.com – Eşim 1973 ağustos doğumlu, 1991 Eylül girişli hemşire 28 yılı bitti yaşa takıldığı için 30 yılını tamamlaması gerekiyor. emekliliğine 20 ay var. İstifa edip özel hastanede yılını tamamlamak istiyor bu 20 ay sonunda özelden emekli olup ikramiyesini alıp maaş bağlanabilir mi. Cevap için teşekkür ederim.

Cevap

Memurluktan ayrılıp sigortalı olarak çalışan memur emeklilikte hak kaybına uğrar mı?

Memurluktan emekli olmak için mutlaka hizmet + yaş grubunun tamamlanması gerekir.

Hizmet süresinin tamamlanması için mutlaka çalışılmış sürelerin olması şartı aranmasına rağmen, yaş şartının yerine getirilmesi için mutlaka çalışıyor olma şartı aranmaz. Memur hizmet süresini tamamlayıp yaş grubunu beklemek üzere görevinden ayrılabilir ve ister işçilik, ister esnaflık, isterse hiç çalışmadan yaş şartını yerine getirebilir.



Ancak, hizmet süresini tamamlayıp yaş şartını yerine getirmek üzere görevinden ayrılan memurun emeklilikte hak kaybı yaşamaması için unutmaması ve dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır.

Bu durumlar şöyledir:

Emekli aylığı bakımından:



Memur, hizmetini tamamlayıp yaşını tamamlamak üzere görevinden ayrıldıktan sonra şayet işçi, esnaf olarak çalışmaya başlarsa, bu çalışmaları, yani Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödenmiş süreleri 1260 gün ve daha fazla olursa memur statüsünden emekli olma hakkı kaybolur. 1259 ve daha az bir süre prim yatırılmış olursa yine memur statüsünden emekli olur. Bu husus 2829 sayılı hizmet bütünleşmesini sağlayan kanun gereği olmaktadır.

Emekli ikramiyesi bakımından;

İster, işçi statüsünden, ister esnaf statüsünden, ister memur statüsünden emekli olma durumunda sadece emekli aylık hesaplama sistemi yönüyle hak kaybı veya kazancı olur, ancak emekli ikramiyesinde hiçbir surette hak kaybı olmaz. Memurluk süresine emekli ikramiyesini memurluktan, işçilikten, esnaflıktan aylık bağlandığı zaman alır.



Durumunuzu değerlendirmemizde şöyle olur; Eşiniz memurluktan emeklilik yaş grubunu beklemek üzere istifa edip, sigortalı çalışmasında bir engel bulunmaz. Ancak, bu çalışmaları 1260 gün yani 3 yıl 6 ay ve daha fazla olması halinde memur statüsünden emekli olamaz, işçi statüsünden emekli olur, emekli ikramiyesi kaybı olmaz.

Görevinden ayrılıp 20 ay sigortalı olarak çalıştıktan sonra emeklilik yaş grubunu tamamladığında sigortalı çalışmasından ayrılıp Sosyal Güvenlik Kurumuna emekli aylığı bağlanması için müracaat edebilir, müracaat ettiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu yine memur statüsünde emekli aylığını bağlar ve emekli ikramiyesi ödemesini yapar. Özel sektörden emekli olunmaz, özel sektörden sigortalı olarak emekli olunması için 3 yıl 6 ay ve daha fazla çalışılması gerekir.


Kaynak : SGK Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.