Emekli maaşlarına her ay ek 1.000 TL destek teklifi

Emekli maaşlarına her ay ek 1.000 TL destek teklifi

Emeklilere maaşlarına ek olarak her ay 1.000 TL sosyal destek geliri sağlanması amacıyla Meclise kanun teklifi sunuldu

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim. Ozcan PURÇU/ İzmir Milletvekili

GENEL GEREKÇE 

Türkiye'de yaklaşık olarak 14 milyon emekli bulunmakla birlikte; emeklilerimizin aldıkları maaşlar son derece yetersiz olup; derinleşen ekonomik kriz ile birlikte emekli aylıkları adeta pula çevrilmiştir. 

Türk-iş tarafından Ocak 2023 sonu itibariyle açıklanan açık sınırı 8 bin 864TL; Yoksulluk sınırı ise 28 bin 875 TL'dİr. Açlık sınırının bile 8 bin TL olduğu bir dönemde emekliyi 3500 TL'ye mahkûm etmek; onları adeta ölüme terk etmek demektir. 

Emekliler kiralarını, faturalarını ödeyememekte, yeterli beslenememektedir; en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz haldedir. 

Enflasyonun yüzde 180'lerin üzerinde seyrettiğini ve temel gıda, zorunlu ihtiyaçlardaki fiyat artışlarının her gün yükselmeye devam ettiği bu süreçte emeklilerimizi insanca yaşamak istemektedirler. 

Bu kanun teklifi ile aylık gelirleri dışında her ay 1000 TL tutarında sosyal destek geiiri almaları sağlanarak emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde teklifi ile emeklilerimizi ekonomik olarak bir nebze nefes aldırabilmek adına emekli aylıkları dışında her ay, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmak üzere, 1000 TL sosyal destek verilmesi amaçlanmıştır. 

MADDE 2- Yürürlük maddesidir. MADDE 3- Yürütme maddesidir.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1-31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanıma aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 

"GEÇİCİ MADDE 95- "a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasımn (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerine; gelir ve aylıklar dışında her ay aynca 1000 TL tutannda sosyal destek geliri verilir. 

b) (a) fıkrasma göre verilecek sosyal destek geliri; 

1) İş kazalan ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, 

2) Ölüm dosyalannda hak sahiplerinin hisseleri oranında, 

3) Yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarımn, sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazara alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oramna göre, 

ödenir.

c) (a) fıkrasına göre ödenecek sosyal destek geliri tutarının ödenmesinde bu kanunun 55 inci maddesi hükümleri dikkate alınmaz. Bu madde kapsamında yapılacak ödemeleri karşılamak amacıyla gerekli olan tutar, yazılı talebe istinaden aynca fatura aranmaksızın Hazinece Kuruma ödenir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile ödeme tarihlerini belirlemeye Kurum yetkilidir." 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanlığı yürütür.

Emekli maaşları

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.