Türkiye’yi son günlerde çöl tozu kapladı! Meteorolojiden açıklamalar ardı ardına geldi…

Türkiye’yi son günlerde çöl tozu kapladı! Meteorolojiden açıklamalar ardı ardına geldi…

Çöl tozuyla ilgili haberler araştırılıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden çeşitli takiplerin ardından Atina'nın toz çölünün artık Türkiye'ye ulaştığı bildirildi. Peki çölün tozu ne kadar süre sürecek hangi iller etkilenecek?

Çöl tozu ne kadar etkili olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, toz taşınması nedeniyle görüş mesafesinin azalması , havanın kalitesinin düşmesi ve ulaşımın aksaması gibi olumsuz sonuçlara karşı uyarıda bulundu. Marmara, Ege Denizi'nde, Batı Orta Anadolu'da Akdeniz'de ve Batı Karadeniz'de bulunmaktadır. Günün soruları çölünün tozunun ne kadar süreceği ve ne zaman varacağıdır. Tekirdağ'dan gelen çöl tozu yurt içi ve yurt içinde 3 gün boyunca etkili olacak.

Dr. Orhan Şen açıklamalarda bulundu. Prof. Şen, şunları söyledi: “Güney Afrika’dan geliyor. Sahra Çölü'nden dolayı. Bazen Sahra Çölü'nden Avrupa'ya gidiyor ve oradan geliyor. Bazen bize Akdeniz üzerinden, bazen de Yunanistan üzerinden geliyor. Bu durum Ege Denizi'ni, Marmara'yı, Batı Karadeniz'i ve ardından İç Anadolu bölgesini etkileyecektir.

Hangi iller etkilenecek?

Atina'da durum daha farklı. Hava koşulları çöl tozunu aşağıya doğru itti. Yukarıdaki toz indi ve şiddeti artırdı İstanbul'da, Ege Denizi'nde ve Batı Akdeniz'de kuvvetli rüzgarlar var. Güçlü bir rüzgar bu tozu dağıtır. Bu nedenle konsantrasyonu arttırmaz.

İstanbul'da bugün toz görülecek ve İstanbul'da Atina'daki gibi değil. Yüksek basınç yoktur. İstanbul ve Ege'de rüzgar kuvvetli olduğundan yoğunluk artmamış gibi görünüyor ancak sağlıksız bir seviyeye de ulaşmayacak.

Yarın İç Anadolu'da olacak. Kastamonu, Konya, Ankara... Antisiklonik etkiyi yarın özellikle Ankara'da göreceğiz. Bu toz yarından sonraki gün İstanbul'dan Doğu'ya taşınacak. Kastamonu, Batı Karadeniz, Ankara ve Konya çevresinde daha etkili olacak.

Kızarıklık, Orta Anadolu çevresinde hafif koyu bir renkte görülebilmektedir.