Türkiye'nin en zengin ismi belli oldu: 5.3 milyar dolarlık gizli serveti olan Türk kim? İsmi cismi daha önce duyulmamış..

Türkiye'nin en zengin ismi belli oldu: 5.3 milyar dolarlık gizli serveti olan Türk kim? İsmi cismi daha önce duyulmamış..

Türkiye'nin en zengin ismi belli oldu: 5.3 milyar dolarlık gizli serveti olan Türk kim? İsmi cismi daha önce duyulmamış..

Forbes, dünyanın en zengininin 211 milyar dolarlık servetiyle kim olduğunu açıkladı. Türkiye'nin en zengini ise 5,3 milyar dolarlık servetiyle bakın kim oldu. Kim bu ismi duyulmamış 5.3 milyar dolar serveti olan Türk...

1- Amerikan iş dünyası dergisi Forbes'un Milyarderler Listesi'ne göre dünyanın en zengini 211 milyar dolarlık servetiyle lüks eşya devi LVMH'nin başkanı Bernard Arnault olurken, geçen yılki zirvenin sahibi Elon Musk, ikinci sıraya düştü.

2- Milyarderler Listesi'nde bu yıl Türkiye'den de 26 isim yer aldı. Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin ismi oldu.

3- Forbes'un bu yıl 37'nci kez yayımladığı Milyarderler Listesi'ne göre dünya çapındaki milyarder sayısı bir önceki yıla göre 28 azalarak 2 bin 640'a düşerken üst üste ikinci azalışını kaydetti.

4- Milyarderlerin serveti 500 milyar dolar azalarak 12,2 trilyon dolara indi.

5- Geçen yıl Twitter'ı yüksek fiyata satın almasıyla sahip olduğu Tesla şirketinin hisseleri düşen Elon Musk, milyarderler listesinde 1'inci sıradan 2'nci sıraya indi.

6- Musk'un serveti geçen yıla göre 39 milyar dolar azalışla yaklaşık 180 milyar dolar olarak hesaplandı.

7- Lüks eşya devi LVMH'nin başkanı Bernard Arnault ise 211 milyar dolarlık servetiyle listenin ilk sırasına yerleşti. Böylelikle ilk kez bir Fransa vatandaşı listenin zirvesinde yer aldı.

8- 254 KİŞİ ARTIK MİLYARDER DEĞİLMilyarderlerin yaklaşık yarısının serveti geçen yıla göre azalış kaydederken, toplam 254 kişi milyarder statüsünü kaybetti.

9- Bu statüyü kaybedenler arasında, dolandırıcılıkla suçlanan, kripto para borsası FTX'in Kurucusu ve eski Üst Yöneticisi Sam Bankman-Fried, FTX'in eski yöneticilerinden Gary Wang ve müzisyen Kanye West gibi isimler dikkat çekti.

10- ABD, toplam serveti 4,5 trilyon dolar olan 735 kişiyle en fazla milyardere sahip ülke olmaya devam etti.

11- Çin 2 trilyon dolarlık varlığı bulunan 562 milyarderle (Hong Kong ve Makao dahil) ikinci sırada yer alırken, Çin'i 675 milyar dolarlık servete sahip 169 milyarderle Hindistan izledi.

12- TÜRKİYE'DEN 26 İSİM LİSTEDEMilyarderler Listesi'nde bu yıl Türkiye'den de 26 isim yer aldı. Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin ismi olurken, dünyanın 497'nci en zengin insanı oldu.

13- Erdemoğlu Holding'in bünyesined SASA, Merinos Halı, Dinarsu ve Padişah Halı yer alıyor. Erdemoğlu 2022 yılı listesinde 7. sıradaydı.

14- Erdemoğlu'nu Murat Ülker, (534. sırada 5.1 milyar dolar), İpek Kıraç (1027. sırada 2.7 milyar dolar), Mustafa Rahmi Koç (1104. sırada 2.7 milyar dolar) ve Saban Cemil Kazancı (1217 sırada 2.5 milyar dolar) izledi.

15- Türk milyarderlerin toplam serveti yaklaşık 57,8 milyar dolar olarak hesaplandı.

16- Forbes'un 2021'de yayımladığı Milyarderler Listesi'nde yer alanların sayısı 2 bin 755'e yükselerek rekor kırmış, Kovid-19 salgınına rağmen milyarderlerin toplam serveti 5 trilyon dolarlık artışla 13,1 trilyon dolara ulaşmıştı.

17- Hürriyet yazarı Vahap Munyar, 17 Haziran 2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Huber Köşkü'nde medya sahip ve yöneticileriyle buluştuğu iftardaki konuşmasını ve İbrahim Erdemoğlu'nu köşesine taşımıştı

18- "Erdoğan'ın ismini açıklamadığı şirket SASA

17 HAZİRAN 2017… İstanbul Tarabya’daki Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü’ndeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın, medya gruplarının sahipleri, genel yayın yönetmenleri, köşe yazarları, TV program yapımcı ve sunucularından oluşan bir grupla iftarı var.

19- Erdoğan, iftardaki konuşmasında o gün bir iş insanıyla görüşmesini isim vermeden aktardı:

20- Bugün bir vatandaş benimle görüşmeye geldi. Bir fabrika satın almış. 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyormuş. Bana, “Yeni fabrikamızın açılışını siz yapar mısınız?” diye sordu. Tabi, bu soru beni uçuruyor…

21- İftardan ayrılırken Cumhurbaşkanı’yla tek tek vedalaşma sırasında sordum:

22- 3.5 milyar dolarlık yatırımı yapacak şirket hangisi?

23- İsim vermek istemedi:

- Senden önce Şelale Kadak da beni çok sıkıştırdı. Şimdi adını vermem doğru olmaz. Erken duyurmuş olmayalım, önüne pürüz çıkmasın.

24- Söz verdim:

- Kendilerinden izin almadan yazmam.

25- Huber Köşkü’nden çıkar çıkmaz araştırmaya başladım. Cumhurbaşkanı Erdoğan, o gün Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) genel kuruluna katılmıştı.

26- Genel kurula katılan bazı iş insanlarını yokladım, söz konusu yatırımcıyı saptadım:

27- Sasa Polyester’in çoğunluk hisselerini Sabancı Holding’ten satın alan Erdemoğlu Holding.

28- Saat 23.30’da Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’na mesaj yazıp, sorularımı sıraladım. Hemen aradı:

- Sasa Polyester’in kullandığı ana hammadde PTA, MEG ve Polimer üretmek üzere büyük bir yatırım planlıyoruz.

30- Bu konuda Kamu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptıkları açıklamayı anımsattı:

31- Şirketimizin ana hammaddesini üretmek üzere planladığımız yatırımın büyüklüğünü 2 milyardan 3.6 milyar dolara, yatırım süresini 6 yıldan 8 yıla çıkarıyoruz.

32- Önceki hafta Hakan Güldağ ve Handan Sema Ceylan’la birlikte İbrahim Erdemoğlu’nu ziyaret ettik. Yumurtalık’taki arsa ile ilgili son durumu sorduk, yanıtladı:

33- Haftaya ihalesi yapılacak. Fiyatı ne ise verip almayı düşünüyoruz.

34- Yatırımın ilk fazının parasal tutarını paylaştı:

- İlk aşamada 4.5 milyar dolarlık yatırım planlıyoruz.

35- Üretim yelpazesine eklemeyi planladığı bir ürüne işaret etti:

- Türkiye, gübre üretimi için yılda 1 milyon ton amonyak ithal ediyor. Yumurtalık’taki üretim yelpazemize amonyağı da eklemeye karar verdik.

36- Amonyak üretiminin kârlı bir iş olmadığının altını çizdi:

- Baktım ülkemizin ihtiyacı var, öyleyse üretelim diye düşündüm. 4.5 milyar dolarlık ilk faz yatırımın, 1 milyar dolarlık bölümü amonyak üretimi için olacak.

37- Geçen hafta Adana’nın Yumurtalık ilçesinde Akyuva, Demirtaş ve Hunutlu mahallelerinde yer alan 116 parselden oluşan 4 milyon 58 bin metrekarelik alan üzerindeki taşınmazlarla birlikte ihaleye çıktı. 5 firmanın katıldığı ihalede nihai pazarlık aşamasında Sasa Polyester, 2.1 milyar liralık teklifle öne çıktı.

38- İhale sonucunu okuyunca 5 yıl önceyi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Huber Köşkü’ndeki konuşmasını anımsadım.

Sasa’nın 20 milyar dolara kadar uzanacak yatırıma ilk adımı atabilmesi için planladığı boyutta arazi konusunun çözümü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat ilgilenmesine rağmen 5 yıl sürdü.

39- Arsa ihalesiyle birlikte Sasa’nın 4.5 milyar dolarlık ilk faz yatırımının önü açılmış oldu…

Sasa ‘kol’ görevi görecek, 5 ayrı şirket parmakları olacak

40- ERDEMOĞLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Sasa’nın dev yatırımları üzerinde çalışırken şu planı yaptı:

-Yumurtalık’taki yatırımımızla birlikte Sasa’ya bağlı 5 şirket kuracağız. Sasa, kol görevi görecek. 5 şirket de o kolun parmakları olacak. Parmakları Sasa idare edecek.

41- Söz konusu 5 şirkete yabancı yatırımcı alabileceklerini belirtti:

- Sasa’nın parmakları olacak 5 şirketimize yüzde 49’u geçmeyecek oranda yabancı ortak alabiliriz. Gelecek teklifleri bu şekilde değerlendireceğiz.

42- Bu planı dinlerken sorduk:

- Sasa’ya yabancı ortak söz konusu olacak mı?

Net yanıt verdi: Sasa’nın ana şirketine yabancı ortak almayız. Bağımsızlık bizim karakterimizdir."

Kaynak:yenicaggazetesi.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.