Petrol fiyatlarındaki yükseliş! Merkez Bankaları ve arz sıkışıklığı piyasaları nasıl etkiliyor?
Petrol fiyatları, Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman'ın krallığın petrol politikası ve net sıfıra yönelik görüşlerini açıklamasının ardından OPEC+'nın arz kesintileriyle piyasayı sıkılaştırması sonucunda yükselişini sürdürüyor.
Bugün itibarıyla küresel Brent petrolü, üç haftalık yükseliş serisini takiben varil başına 94 doların üzerine çıktı. Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kısıtlamalarını yıl sonuna kadar uzatma kararı, Prens Abdülaziz'in pazartesi günü Calgary'de düzenlenecek Dünya Petrol Kongresi'nde açılış konuşmacıları arasında yer alacağını belirtiyor. Bu gelişmeler, petrol fiyatlarının artmaya devam ettiğini gösteriyor.
Merkez Bankaları faiz oranlarını artırarak enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor
Merkez bankacıları, fiyat artışlarının hızını yavaşlatmak amacıyla faiz oranlarını artırma konusunda çeşitli adımlar atmakta. Bu adımların etkinliğini değerlendiren merkez bankacıları, petrol fiyatlarının dünya genelinde enflasyon baskısını artıracağının farkında.
Hafta boyunca, Fed ve İngiltere Merkez Bankası gibi önemli kurumların para politikası kararları da bu süreci etkileyebilecek önemli faktörler arasında yer alacak.
Artan arz sıkışıklığı ve azalan stoklar yükselişi destekliyor
Vanda Insights danışmanlık şirketinin kurucusu Vandana Hari, gelecek hafta gerçekleşecek olan Fed toplantısına odaklanmanın beklendiğini belirtirken, aynı zamanda artan arz sıkışıklığı ve azalan stokların yükseliş eğilimini desteklemeye devam edeceğini ifade etti. Hari’ye göre, bu faktörler hisse senedi piyasasında olumlu bir etki yaratabilir.
Hari, Fed’in politika kararları ve açıklamalarının genellikle piyasalarda büyük etkilere neden olduğunu belirtti. Bu nedenle, yatırımcıların ve analistlerin yakından takip ettiği bir olay olarak ön plana çıktığını söyledi. Hari, Fed toplantısının yanı sıra, son zamanlarda yaşanan arz sıkışıklığı ve stok azalmasının da hisse senedi piyasasında yükseliş eğilimini desteklemeye devam ettiğini vurguladı. Arz sıkışıklığı, tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve malzeme eksikliği gibi faktörlerden kaynaklanıyor.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.