OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Faydalı Olur Mu?

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Faydalı Olur Mu?
KamuAjans.Com-Böyle bir komisyonun kurulması elbet ki kişilere hukuk yolu gösterilmesi, en azından yapılan suçlama hakkında başvurabilecekleri bir yer olması açısından önemli. Ama adeta mahkeme yetkisi ile donatılmış, kanun hükmündeki bir işlemle yapılmış işlemlerin bir bakıma denetime tabi tutulması önemsenebilir ama bu komisyonun önemli olması için verimli olması, adaleti erken tesis etmesi gerekir. Bu mümkün mü? Hayır değil. Süper yetkiye sahip 7 süper insandan bahsediyoruz. 7 si ayrı ayrı değil beraber

100bin dosyanın ön incelemesi yapılacak. Ön inceleme aşamasını hızlı geçelim ve dosyalar komisyona gelmiş olsun. Ve her şey hazır görüşmeye başlasınlar.

Bu kişilerin her dosya için 15dakika tartışılsa, komisyon günde 8 saat çalışsa;

Bir saatte 4 dosya

Bir günde (8 saatte) 32 dosya

Bir haftada (5 günde) 160 dosya

Bir yılda (52 hafta) 8.320 dosya karara bağlanır.

100bin dosya için ise 12 yıla ihtiyaç var.

Komisyonun görev süresi 2 yıl ve en fazla 1 yıl uzatılabiliyor. Yani Matematik mağlup geldi bu işe.

Komisyon çok hızlı olsun ve kararı 5 dk da verip imzalasın. Bu durumda bile 4 yıl gerekiyor.

Peki 100bin dosyayı 3 yılda tamamlatmak istediğimizde dosya başı ne kadar zaman harcanması lazım?

3 yılda 120 bin

Yılda 40 bin

Haftada 769

Günde 153

Saatte 19 dosyaya bakılır ki;

Bu un anlamı dosya başına 3 dakika ayırmaktır.

Dosya kapağını açıp imza 7 kişinin imza atması için bile yeterli olmayan bir zaman.

Üstelik her bir dosya için MİT, BİT, Emniyet, kurum dosya ve arşivi…. Gibi bir çok kurum ve kuruluş raporlarının geliş gidiş, buluş, dosyaya ekleme sürelerini de hesaba katmıyoruz. Çünkü ihraç edilen kişilerde bu belgeler yok. Hatta bir çoğu sebebini bilmiyor.

Komisyon süreci, zaten ağır aksak yürümekte olan bir süreci daha da aksatacaktır.

Çünkü KHK da birkaç komisyon kurulabilir de demiyor. Tek bir komisyondan bahsediyor. Bu kadar işin altından tek komisyonun kalkması mümkün olmayıp uygulama haksızlıkların önüne geçebilecek, adaleti hızlı tesis edecek nitelikte değil. Bu Komisyon ile beraber hükümet bir de KHK ile iade yolunu kapatırsa gerçekten mağdur olan ve adalet bekleyen, en küçük FETÖ/PDY ya da Terör Örgütü bağlantısı tespit edilemeyen insanlara daha fazla işkence anlamına gelecektir.

Bu komisyon çalışmaya başladığında görülecektir ki genellikle insanlar bir bir görevlerine dönecekler. Dönemeyenler de yargıya başvuracaklardır. Mahkemede binlerce dosyanın görüşülme süresini de siz düşünün.

Mağdur Çok Ama İade Yok

Bu komisyon çalışmaya başlayınca görülecektir ki insanları sadece bir sendikaya üye oldukları için ya da tamamen faizsiz bankacılık ve bu alanda yerli olarak gördüğü tek banka diye para yatırdığı için insanları ihraç edemezsiniz.

Bugün çok iyi biliyorum ki sadece 2 ay cemaat sendikası diye adlandırılan sendikaya sehven evet sehven kesinti yapıldığı için ihraç edilen ve halen göreve döndürülmeyen öğretmen var. Bu hatayı bakanlıkta bildiği halde iade etme yok.

Öncelikle bu ve benzeri bariz hatalardan dönülmelidir. Bunlar eski görevlerine iade edilmelidirler. Komisyona ilişkin KHK ile eski görevi bırakın eski kuruma dönmenin dahi yolu kapatılmıştır. Hem insanlara haksızlık yapacaksınız hem de özür dilemek yerine yeniden cezalandıracaksınız. Bu kabule edilebilir değildir. Elbet ki FETÖ/PDY ya da Terör Örgütü ile bağlantısı olanlar cezalandırılsın, farklı kurumlara da verilebilir ama idarenin hatasını çalışana yüklemek niye?

KHK ile iade yolu kapatılmamalıdır. İnsanları KHK ile aldıysanız KHK ile iade etmelisiniz. Resmi gazetede boy boy ihraçları yazılan insanlar iademiz de resmi gazetede yayımlanmalıdır diyorlar ve haklılar.

Kurulan komisyon süreci zaman kazanma sürecidir. İpe un sermektir.

Bu uygulama haksızlıkların önüne geçmez aksine süreyi uzatır, mağduriyetleri arttırır.


Maksut BALMUK

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz