Namaz Kılmanın Mekruh Olduğu Vakitler
Sabah namazını kıldıktan sonra güneşin doğuşuna kadar ikindi namazını kıldıktan sonra güneşin batışına kadar nâfile namaz kılınamaz. Zira Ebû Saîd el-Hudrî’den rivâyet olunduğuna göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) bu iki vakitte nâfile namaz kılınmasını yasaklamıştır. (Buhâri, Müslim) Ama bu iki vakitte kaza namazı kılınması, tilavet secdesi yapılması caizdir. Yalnız iki rek’atlık tavaf namazı kılınmaz. Bu vakitlerde nâfile kılma yasağı başka bir sebepden dolayıdır ki; o da vaktin tamamının farz ile meşgul edilmesidir. Zira farzın sevabı daha büyüktür.
Fecir doğdukdan sonra sabah namazının iki rek’at sünnetinden başka nâfile namaz kılınmaz. Akşam namazından önce nâfile namaz kılınmaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) namaz kılmaya tutkun olduğu halde, fecir doğduktan sonra sabah namazının iki rek’at sünnetinden başka nâfile namaz kılmamıştır. Akşam namazını geciktireceğinden dolayı, bu namazdan evvel nâfile namaz kılınmaz. Çünkü akşam namazının geciktirilmesi mekrûhtur.
(Mavsılî, el-İhtiyar, c.1, s.80-82)
9 Şaban 1438, Mevlâna Takvimi
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz