İlaç krizi Türkiye'yi sarıyor! Yerli ve ithal ilaçlarda tedarik sorunları büyüyor!

İlaç krizi Türkiye'yi sarıyor! Yerli ve ithal ilaçlarda tedarik sorunları büyüyor!
Döviz kurundaki dalgalanmalar, ilaç tedarikini zorlaştırırken, yerli ilaçlarda da sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Eczanelerde ilaç bulma konusunda güçlükler yaşanırken, yabancı ilaç firmaları da Türkiye pazarından çekilmeye başladı.

Uzmanlar, yerli ve yabancı ilaç sektöründe kriz olduğunu belirtiyor. İthal ilaçlardaki tedarik sıkıntısının yanı sıra, yerli ilaçlarda da yakın zamanda ciddi bir kriz bekleniyor. 13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı Abdullah Caner Güven, ilacın hammaddesi ve işçilik maliyetlerinin artması gibi birçok faktörün etkisiyle krizin yerli ilaçlarda da büyüyeceğini ifade etti.

Bu durum, ilaç sektöründe hem ithal hem de yerli üretimde sorunların arttığını gösteriyor. İlaç teminindeki sıkıntılar, sağlık sektöründe ciddi bir endişe kaynağı haline geldi.

Yabancı ilaç firmaları Türkiye pazarından çekiliyor

Yabancı ilaç firmaları, Türkiye’deki fiyat politikaları sebebiyle Türkiye pazarından çekilmeye başladı. Temmuz ayında ilaçlara yapılan güncellemelerin zam olarak algılanmadığını belirten sektör uzmanları, Euro’nun değer kaybı ve kamu kurum iskontolarının da etkisiyle firmaların zor durumda olduğunu ifade ediyor.

Fiyatlandırma konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok ilacın Türkiye pazarından yavaş yavaş çekildiği, bazı firmaların ise Türkiye’ye girmek istemediği biliniyor. Özellikle akıllı ilaçlar, biyoteknolojik ilaçlar ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, yüksek maliyetleri nedeniyle firmaların tercih etmediği alanlar arasında yer alıyor.

Türkiye ucuz ilaçlarla ilgili ciddi sorunlarla karşı karşıya

Türkiye, son zamanlarda ucuz ilaçların cenneti olarak adlandırılsa da bu durumun ticaret açısından sürdürülebilir olmadığına dikkat çekiliyor. Yurt dışından ilaç satın almak için Türkiye’ye gelenlerin sayısının artması, yerli ve küresel ilaç firmalarının pazarlarını etkilemiş durumda. Bu durum, halk sağlığı açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor.

13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı Abdullah Caner Güven, Temmuz ayında bin 400’e yakın ilacın ya tükenmiş ya da kritik stok seviyelerine yaklaşmış olduğunu belirtiyor. Şu anda yüzlerce ilaçta tedarik sorunu yaşanıyor.

Girdi maliyetlerinin artması, ilaç fiyat kararnamesi, kamu kurum indirimi ve küresel anlamda hammadde temininde yaşanan sıkıntılar Türkiye’nin yerli ilaç üretiminde de yakın zamanda ciddi bir krize yol açabileceği endişelerini beraberinde getiriyor. Asgari ücret zamları, elektrik ve su fiyatlarının artışı, vergi yükümlülüklerinin artması gibi etkenler de sorunları derinleştiriyor. Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, yerli ilaçlarla ilgili ciddi krizlerin yaşandığını belirtiyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz