Hacamat Nedir? Hacamat Nasıl Yapılır?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in hadislerinde bahsettiği hatta kendisininde uygulattığı tıbbın önemli ismi hipokrata ait yazılarda da bahsedilen hacamat her ne kadar modern yaşamda kullanılmasa insanlığı eski çağlarında kullanılan tıbbi tedaviler arasında yer alıyordu. Hz. Peygamber (s.a.s) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır demiştir.
Modern tıpta kendine yer bulamayan hacamat daha önceleri gericilik olarak görülsede son dönemde ülkemizde alternatif tıbba yönelme olduğundan hacamatın modern koşullarda uygulanmasınada başlandığı biliniyor. Her ne kadar hacamat için tıp merkezleri olsada bu merkezleri tercih etmek yerine merdiven altı çalışan eğitim almamış kişiler tarafından yapılan hacamat uygulaması tehlike saçmaya devam ediyor.
İnsana mikrobun bulaşmasının en kolay yolu olan kan ve damar yolları hacamatın steril ortamlarda uygulanmadığı takdirde onlarca hastalığa sebebiyet verebiliyor.
Hacamat’la İlgili Hadis-i Şerifler:
Sizin tedavi olmak için başvuracağınız en iyi çare Hacamattır (Nesei)
Cabir(r.a)dan Peygamber Efendimiz(s.a.v) Şöyle buyurmuştur:
Eğer kullandığınız larda bir hayır varsa veya hayır olacaksa bu kan aldırmakta bal şerbetinde ve ateşle dağlanmakta olur. Fakat ben dağlanma ile tedaviyi yasaklıyorum. “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır)” (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3)
Hacamat ücreti helaldir: (Müslim; 1577)
Hacâmatın vakti, her ayın 17, 19 ve 21. günleridir (Müslim; 1202, 1577, Tirmizi; 2126, İbn Mace; 3479, 3486, Ebu Davud; 3861)
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz