Göz Sağlığında Akıllı Lens Dönemi
İnsanların yaşı ilerledikçe göz merceğinde oluşan katarakt, önemli ölçüde görme bozukluğu oluşturuyor. Daha çok 50 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkan katarakt, görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması sonrası hastaya rahatsızlık veriyor.
Tıpkı 60 yaşında ki Sakine Şahin’in yaşadığı rahatsızlık gibi. Uğur göz hastanesinde uygulanan akıllı mercek ile yüksek dereceli gözlüklerden kurtulan şahin, ameliyattan sonra uzağı ve yakını zorlanmadan görebildiğini ifade etti.
Uğur Göz Hastanesi Başhekimi Uğur Toka akıllı lenslere ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
Ayrıca Konya Göz Hastanesi’nden Op. Dr. Murat Ünlüzeybek, katarakt tedavisinde yeni uygulamaların başladığını belirtti. Ünlüzeybek, “Kronik karakterli olup retinayı etkileyen şeker hastalığı, yine retinayı etkileyen hipertansiyona bağlı retina bozukluğu olan hastalar, sarı nokta hastalığı ve göz tembelliği gibi hastalıklar bu uygulamaya engel teşkil eden durumların başında gelmektedir. Ayrıca bu ameliyatlar çok hassas ölçümler gerektirdiğinden teknik alt yapısı iyi modern cihazlara sahip hastaneler tercih edilmeli ve cerrahın klinik deneyimi göz ardı edilmemelidir. Hastaların ameliyat sonrası beklentilerini iyi anlamak ve ameliyat öncesi sorularının yanıtlanması ameliyat sonrası dönemde hasta ve doktorun mutluluğu açısından oldukça önem arz etmektedir. Ameliyat süresi oldukça kısa olup, damla ile anestezi yapılmakta ve sonra ise, göz bandajla kapatılmayıp hastalar çok hızlı bir şekilde günlük yaşantılarına devam edebilmektedirler.” dedi.
Kataraktın göz saydamlığını bozduğunu aktaran Murat Ünlüzeybek Katarakt, “Katarakt, göz içinde bulunan saydam yapıdaki merceğin bulanıklaşması ile oluşur ve en sık nedeni yaşlılıktır. Katarakt dünyada önlenebilir körlüklerin başındadır. Tedavisi cerrahidir. Geçmişi oldukça eski ve çok sayıda yapılan bir ameliyattır. Ameliyat esnasında saydamlığı bozulmuş olan doğal mercek gözün içerisinden çıkarılmakta ve yerine yapay mercek yerleştirilmektedir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte göz içine yerleştirilen yapay merceklerde de baş döndürücü değişiklikler olmuştur. Eskiden yalnızca uzak odaklı olarak takılan yapay mercekler yerine günümüzde oldukça yüksek numaralardaki astigmatı gideren(torik),uzağa ilaveten yakın görüşü sağlayan iki odaklı(multifokal),uzak-yakın mesafeye ilave olarak ara mesafe görüşü de sağlayan üç odaklı (trifokal),iki ve üç odaklı merceklerin astigmatlı formları(multifokal torik/trifokal torik) mevcuttur. Yeni kuşak, bu lensler akıllı lens olarak adlandırılmaktadır. Bu sayede katarakt operasyonu sonrası hastalar gözlük bağımlılığından kurtulabilmektedirler.” diye konuştu.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz