Ekonomist Mahfi Eğilmez’den KKM yorumu: Merkez Bankası’nın para basacağını öngörüyor

Ekonomist Mahfi Eğilmez’den KKM yorumu: Merkez Bankası’nın para basacağını öngörüyor
Kur Korumalı Mevduat, yatırımcıyı sevindirse de devlet için yük oluşturmaya başladı. Sistem kısa sürede doları baskılasa da uzun vadede yine sıkıntılar çıkarmaya yönelik oması bekleniyor…

Geçtiğimiz 2 sene önce başlayan Kur Korumalı Mevduat, hükümetin sırtında yük olacak gibi duruyor. O zaman dahi birçok ekonomist, kısa vadeli çözüm olarak görmüş ve uzun vadede riske dikkat çekmişti. Gelinen süreçte ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez ne olacağını anlattı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) tarafından rekor kırılarak toplam 3 trilyon 357 milyar lira birikti. Tüm zamanların rekoru kırıldı.

Mahfi Eğilmez’den KKM yorumu

eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez,"İzni olmadığı için faizleri yükseltemeyen ekonomi yönetimi panzehir olarak KKM’yi icat etti" dedi. Eğilmez, Merkez Bankası'nın KKM zararını kapatmak için para basmak zorunda kalacağını vurguladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kur Korumalı Mevduat uygulamasında biriken toplam paranın 11 Ağustos 2023 tarihi itibariyle 3 trilyon 357 milyar lira olduğunu duyurmuştu. Açıklanan son rakamların ardından eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, 'Kendime yazılar' adlı bloğunda KKM’ye değindi. Eğilmez,

2021 yılı Eylül ayında, enflasyon da politika faizi de yüzde 19 iken ve de enflasyon yükseliş sinyalleri verirken Merkez Bankası’nın faizleri düşürmeye başlamasıyla girilen irrasyonel sürecin faciaya doğru gittiği kısa sürede anlaşıldı.

Vade sonu geldiğinde, Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kuru ile hesap açılışındaki döviz alış kuru karşılaştırılıyor. Vade sonundaki kur farkı, hesabın faiz getirisinden yüksekse kur farkı, faiz getirisi kur farkından yüksekse o zaman da faiz ödeniyor. Böylece bu modelle mevduat ister TL isterse döviz cinsinden olsun kurdaki değişmelere karşı korunmuş oluyor.

KKM hesaplarından elde edilen faiz ya da primlere vergi kesintisi (stopaj) uygulanmıyor, bir başka ifadeyle ödeme net yapılıyor. Dolayısıyla buradan Hazineye bir katkı gelmiyor.

Piyasada yapılan tahminler Merkez Bankası’nın bu yıl KKM için yapacağı ödemelerin 500 - 550 milyar TL’den aşağı olmayacağı yönünde. Bu durumda KKM için Hazine ve TCMB’den bu yıl yapılacak toplam ödemelerin 600 milyar TL’yi aşacağını tahmin etmek mümkün

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

1 Yorum