Çalışanların dikkatine! Türkiye'de de bu başladı: Haftanın 4 günü çalışan sektörler belirlendi…

Çalışanların dikkatine! Türkiye'de de bu başladı: Haftanın 4 günü çalışan sektörler belirlendi…

Çalışanlara dikkat! Haftada 4 gün çalışma dünya genelinde yaygınlaşırken, bir Türk firması 4 gün çalışma ve 3 gün dinlenme sistemine geçti ve bunun ilk sonuçları ortaya çıktı.

4 günlük çalışma hangi sektörlerde yaygınlaştırılabilir? 4 gün çalışma sistemiyle ücretlerde düşüş olacak mı? İşte ilginizi çekenler...

Yeni çalışma dönemine geçiş

Hükümetin haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate düşürme çabaları gündemdeyken, Avrupa ülkelerinde 4 günlük hafta sistemi uygulanıyor. Türkiye'de şu anda sadece bir firma bu sistemi kullanıyor.

Şirket içinde yapılan ankete göre bu sistem sayesinde sadakatin ve motivasyonun arttığı tespit edildi. Türkiye'de 4 iş günü uygulaması devam edecek mi?

Ekonomist Muhammet Bayram, hangi sektörlerin bu sisteme daha fazla geçeceğini ve ücretlerin düşüp düşmeyeceğini açıkladı. Alınan bilgilere göre, Bayram, şunları söyledi:

“Esnek çalışma, bir önceki bakanın döneminde gündemde olan bir konuydu. Hibrit ve esnek çalışma gibi bazı çalışma modelleri bulunmaktadır. "Bu modeller bazı ülkelerde uygulanmaktadır "Bir Türk şirketi de bu konuda çalışma günlerine başladı.

4 günlük vardiyada 1 gün izinli ve cumartesi ve pazar günleri iş yok. Bu, şirketlerin yapısına bağlı bir uygulamadır . “ mevcut iş günü modeli üretim kapasitemizi azaltacaktır, çünkü Türkiye'deki çoğu şirket emeğe ve işçinin kendi çalışma biçimine dayanmaktadır.

Teknoloji sektöründe il adımlar atılabilir

“Özellikle teknoloji konusunda gerekli önlem alınabilir ki Türkiye'de yaygınlaşsın. İstanbul'da özellikle pandemi sonrası cuma günleri trafik neredeyse yarı yarıya azalıyor. Nitekim hizmet sektöründeki çalışanlar evde çalışabilir.

Çalışanlar artık işlerini evden çalışarak uzaktan gerçekleştirebilecek . “Şu anda hizmet sektöründe iş günü modeli uygulanabiliyor. Bu tedbiri uygulayan şirketlere ek teşvikler verilmelidir. Çünkü her çalışan aracına binip işine gidiyor. Türkiye'nin karbon ayak izi çerçevesinde aldığı önlemler var.

“Orada Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan alınan krediler var. Hükümetimiz karbon ayak izini azaltma konusunda destek alabilir. Devletimiz bu desteği işverenlere de yansıtabilir. “Özellikle sanayi sektörü için 4 günlük çalışma gününü hayata geçirmek çok zor görünüyor.”

Maaşları etkiler mi?

Asgari ücret saat esasına göre belirlenmektedir. Çalışılmayan günler için eğer işveren tatil yaparsa maaş vermeme hakkı var. “Türkiye'de gündüz çalışma saatlerine geçen işveren bunu ücretlerde kesinti yapmadan yaptı.”