Hibe desteği sonrası 100 ton üretim yapan çiftin hedefi 5 milyon...

Hibe desteği sonrası 100 ton üretim yapan çiftin hedefi 5 milyon...

Aldıkları hibe desteğiyle topraksız tarım yöntemiyle, çilek üretimi yapmaya karar veren çift, seralarını kurarak, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Yıllık 100 tona yakın üretim yapmaya başlayan çiftin hedefi 5 milyon TL...

Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan Özge Arslan, aldıkları hibe desteği ile birlikte 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulamasına başlayarak, yaptıkları yatırımın 2 senede kendisini amorti ettiğini ifade ettiğini dile getirdi.

Çift, hibe desteğiyle işlerini büyüttü

Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan aldıkları hibe desteği dahilinde, topraksız tarım uygulaması yöntemiyle çilek üretimine başladıklarını dile getirerek, bu yöntem sayesinde verimin 5 katı arttığını belirtti.

Özge Arslan, “öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım. Öncesinde farklı sektörlerde çalıştık, şuan ise çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım denildiğinde, herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı düşünüyor. Fakat Hindistan Cevizi kabuğu içerisinde yetiştirme yapıyoruz. Bu sistem dahilinde, toprakta olmayan gerekli değerleri tamamıyla biz veriyoruz, kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) kullanılmıyor. Bu yöntem toprağa göre daha hijyenik ve verimli oluyor. Bu sayede 3-5 kat arası daha verimli üretim yapıyoruz” dedi.

Çiftin hedefi 5 milyon

Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini dile getirerek, topraksız üretimle yetişen çileklerin getirisinden memnun olduklarını ifade etti.

2 yıl önce 7 milyon liraya kurulan seranın, şu an için maliyetleri arttığını fakat bu süre zarfından kendini amorti ettiğini açıklayan, Arslan çifti, “kırsal kalkınma” projesi kapsamında destek aldıklarını ifade etti.

İlk yıl 3 milyon TL civarında getirisi olduğunu bu yıl ise 5 milyon kadar bir gelir beklendiklerini ifade eden Arslan çifti, “Sektör açık, Antalya’da ihracata gidiyor, burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen dönemlerde, Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” dedi.

Uğur Arslan, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığına dikkat çekti.