Bankada mevduatı olanlar dikkat! 30 Nisan'a kadar bunu yaparsanız karınız katlanabilir

Bankada mevduatı olanlar dikkat! 30 Nisan'a kadar bunu yaparsanız karınız katlanabilir

Türk Lirası mevduatlarda getirilen gelir vergisi stopajına ilişkin düzenlemenin süresi sona eriyor.

Parasını Mevduatta Değerlendirenler Dikkat! Gelir Vergisi Stopaj Süresi Dolmak Üzere!

Türk Lirası mevduatlarda getirilen gelir vergisi stopajına ilişkin düzenlemenin süresi sona eriyor. 30 Nisan 2024 tarihi itibarıyla bu tarihten önce açılan hesaplarda stopaj oranı yüzde 5 olarak devam ederken, sonrası için düzenleme uzatılmazsa stopaj oranı yüzde 15'e çıkacak.

Bu durum, mevduat sahiplerini doğrudan etkileyecek ve mevduat faiz gelirlerinden alınan vergi yükünü artıracak.

Mevduatlarda stopaj oranları şu şekilde uygulanmaktadır:

  • 6 aya kadar olan vadelerde: %5
  • 1 yıla kadar olan vadelerde: %3
  • 1 yıldan daha uzun vadeler: %0

30 Nisan'dan sonra açılacak hesaplarda ise bu oranlar geçerli olmayacak ve tüm vadelerde stopaj oranı %15 olarak uygulanacak.

Mevduatlarda stopaj oranlarının düşük tutulmaya devam etmesi beklentisi hakimdir. Türk Lirası'na olan güven ve liralaşma stratejisi bu beklentinin temelini oluşturmaktadır.

6 aya kadar TL vadeli mevduatta yüzde 5 gelir vergisi stopajından yararlanmak için 30 Nisan 2024 tarihinden önce paranın vadesinin yenilenmesi gerekiyor.

Mevduatlarda stopaj oranlarının avantajını sürdürmesi bekleniyor. Bu durum, mevduat sahiplerinin faiz gelirlerinden aldıkları vergi yükünü azaltacaktır.

Birikimlerini mevduatta değerlendirmek isteyenlere bankalar özel faiz oranları veriyor. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesiyle birlikte bankalar da faiz baremlerini yukarı taşımaya başladı. 3 aylık vadede faiz yüzde 70'e yakınsarken Mart ayında enflasyon yüzde 68.50 oranında gerçekleşmişti.

İlerleyen aylarda Merkez Bankası'nın tahminlerine göre enflasyon düşük kalsa da piyasaya yönlendirici mesajlar verilmeye devam ediliyor ve faizin bir süre daha yüksek kalacağı belirtiliyor.

Piyasalarda hakim görüş ise enflasyonun yüzde 35-40 civarına düşüp mevduat faizinin yüzde 70 civarında gerçekleşmesiyle birlikte ekonomide toparlanmanın ve fiyat istikrarının kontrol altına alınmasıdır.

Merkez Bankası'ndan yeni faiz artırımları beklenirken mevduat faizinin güncel enflasyon oranının üzerinde reel getiri sağlaması beklenmektedir.

Mevduat sahipleri, 30 Nisan tarihinden önce hesaplarında değişiklik yaparak stopaj oranlarından faydalanabilirler.