Yeni Koronavirüs Hastalığı Salgınında Eğitim Öğretim Süreçleri

Yeni Koronavirüs Hastalığı Salgınında Eğitim Öğretim Süreçleri
Kamuajans.com – Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) salgını dolayısıyla yükseköğretim kunınılarının eğitim ve öğretim süreçlerinin mümkün olduğunca kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için. 18.03.2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kumlu toplantısında; 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi ile sınırlı kalmak ü/cre aşağıdaki hususlar karara bağlanmıştır.

1. Yükseköğretim kurumlannca her düzeydeki yükseköğretim programlarında yer alan derslerin teorik kısınılan gerekli altyapı ve yetkinlik var ise uzaktan öğretimle yürütülebilecek; uygulamalı kısımları için belirlenen uygun zamanda her bir programa göre yoğunlaştırılmış akademik takvim yapılarak eğitim verilebilecektir.

2. Yükseköğretim kurumlannca. "2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi ile sınırlı kalmak kaydıyla". örgün eğitim yerine ikame edilmek üzere yapılacak olan uzaktan öğretim faaliyetlerine ilişkin uyulacak hususlar aşağıda belirlenmiştir;

a. Yükseköğretim kurumlan, program çeşitlilikleri ve altyapı imkanlarına göre, yetkili kurullarının karan ile örgün eğitimde önlisans. lisans ve lisansüstü düzeylerde yürüttükleri eğitim ve öğretim faaliyetlerini, niteliği gözönünde tutarak alaeaklan tedbir ve düzenlemelerle uzaktan öğretim yoluyla sürdürebilecektir.

b. Yükseköğretim kurumlan, örgün eğitim programlarındaki bütün derslerde senkron (eş zamanlı) ya da asenkron (eş zamanlı olmayan) şekilde uzaktan öğretim yöntemlerini kullanabilecektir.

C. Sınavlar ve öğrenci başarısının değerlendirilmesine ilişkin hususlar, ilgili programın öğrenme kazanımla» ve sonraki süreçlerde yaşanabilecek ihtilaflar ve denetlemeler de göz önünde bulundurularak yükseköğretim kumullarının yetkili kurullarınca belirlenen "hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler" doğrultusunda yürütülecektir.

3. Yukarıdaki kararlar, halen yürürlükte olan "Yükseköğretim Kumullarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar" kapsamında Yükseköğretim Kumlundan gerekli izin alınarak açılmış ve yürütülmekte olan "Uzaktan Eğitim Programlanılın yüz yüze eğitim kısımları” için de gcçcrlidir. Söz konusu usul ve esasların bu kararlara aykırı hükümleri, COVID-19 salgını süresince uygulanmayacaktır.

4. Yükseköğretim kumlularında uzaktan öğretim yöntemiyle verilemeyen 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemine ait derslerin telafisi için, her bir programa göre yoğunlaştırılmış akademik takvim yapılarak COVID-19 salgını sonrasında yaz öğretimi uygulanabilecektir.

S. Yükseköğretim kurulularının yetkili kurulları, uzaktan öğretimle ilgili olarak alacakları her türlü tedbir ve uygulamada, engelli öğrencilerin engel durumunu mümkün olduğunca dikkate alacaklardır.

Yukarıdaki kararlara ilaveten.

1. Bu süreçte dijital ortamda uzaktan öğretim yapma ve içerik hazırlama konusunda karşılaşılabilecek zorluklar dikkate alınarak. Yükseköğretim Kurulu'nun koordinasyonunda, bu konuda eğitim almak isteyen öğretim elemanlarına Anadolu Üniversitesi tarafından çevrimiçi olarak "Dijital Çağda Yükseköğretimde Öğrenme ve öğretme" dersi verilebilecektir. Bunun yanında yükseköğretim kurumlan isterlerse bünyelerindeki merkezler aracılığıyla da kendi öğretim elemanlarına eğitimler düzenleyebilirler veya diğer üniversitelerden bu eğitimi aldırabilirlcr.

2. Yükseköğretim kurumlan, uzaktan öğretim faaliyetleri için ihtiyaç duydukları altyapı ve diğer eksiklikleri konusunda uzaktan eğitim deneyimi olan üniversitelerle işbirliği içerisinde çözüm bulabilecekleri gibi, birbirlerinin alt yapı imkanlarından da yararlanabilirler. Bu kapsamda "öğrenme Yönetim Sistemi" bulunmayan ya da yetersiz olan üniversitelere, talep etmeleri halinde Anadolu Üniversitesi. Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi tarafından da destek sağlanacaktır.

3. Uzaktan öğretimle verilecek ders içerikleri, dersi veren öğretim elemanı tarafından hazırlanabileceği gibi, üniversitenin bir başka üniversitede verilen aynı içerikteki dersi de kullanabilmesi mümkündür. Ayrıca, yükseköğretim kurulularımızın ders içerik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Anadolu Üniversitesi. Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinin ders havuzlarında yer alan ders içerikleri olmak üzere önümüzdeki haftadan itibaren YÖK bünyesinde oluşturulacak "YÖK Dersleri" (Yükseköğretim Kurumlan Dersleri) adlı bir arayüzlc ders içerikleri açık erişime sunulacak: bilahare diğer üniversitelerin dijital ders malzemeleri de YÖK tarafından değerlendirilerek bu havuza ilave edilecek ve bu ders havuzu sürekli olarak geliştirilip zenginleştirileceklir.

4. Lisansüstü programlardaki yeterlilik sınavları, tez izleme komitelerinin toplantı ve tez savunmaları, rektörlüklerce gerekli alt yapının oluşturulması ve "sınav sürecinin kayıt altına alınarak hukuki açıdan denetlenebilir olma" koşulunu sağlaması kaydıyla dijital ortamda da yapılabilecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

e-imzalıdır

Prof. Dr. M. İ. Safa KAPICIOĞLU

Başkan Vekili

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz