LGS’nin Arka Planında Bunlar Mı Var?

LGS’nin Arka Planında Bunlar Mı Var?

2021 yılı LGS sınavı ülkemiz tarihine geçecektir. Fakat tarihin sayfalarında olumlu yer bulmayacağı kesin… Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK, LGS sınavı için daha kısa ve kolay çözülecek sorular hazırladık dediği halde öyle olmadığı görüldü. Bakan bir teşkilatın en büyük amiri ve gücü olduğu halde ne oldu da bakanın sözü boşa düşürüldü? İşte bu yazımızda bu iddiaları kaleme almaya çalışacağız… Olması gereken ise LGS sınavındaki matematik sorularının tüm adaylara tam puan olarak verilmesidir.

Milli Eğitim Bakanı LGS için daha kısa ve kolay çözülecek sorular hazırladık demişti bakınız “hazırlayacağız” değil “hazırladık” kelimesini kullanmıştı. İyi de o zaman bu soruları kim hazırladı? Neden hazırladı? Yoksa sorular bakanın açıklamasından sonra değiştirildi mi? Öyle ya çünkü bakan “hazırladık” kelimesini kullanmıştı…

Bu sene LGS sınavına giren çocuklar maalesef çok şansızlar çünkü bu çocuklar okula başladığında el yazısı denen bir garabetle eğitim görmeye zorlanmış ve yıllar sonra bu uygulamanın fecaat derecede kötü olduğu görülerek vazgeçilmişti. Bu çocukların el yazısı yüzünden büyük bir çoğunluğu halen güzel ve okunaklı yazmaktan yoksun. İşte bu çocuklara bırakın zor soruyu; müfredatla uyuşmayan, müfredat dışı, anlamsız, ölçme değerlendirme kriterlerinden yoksun ve her şeyden de önemlisi çocukları matematik dersinden korkuturcasına sorular yöneltildi. Bu çocuklar ülkemizin geleceği… Kimsenin bu çocukları matematik dersinden korkutmaya, yıldırmaya ve nefret ettirmeye hakkı yok. Soruların anlamsızlığının yanında bir de bir kaynaktaki soruların benzerlerinin sorulduğu iddiası da var… Bakanlık bu işi çözmek istiyorsa LGS 2021 sınavının matematik sorularını tüm adaylar doğru yaptı sayarak değerlendirmede bulunmalıdır. Bu saatten sonra başkaca bir çözüm bulunmamaktadır.

Şimdi gelelim mantık süzgecinden geçirdiğimiz LGS sorularıyla ilgili iddialara;

1) Bu yılın(2021) Şubat- Mart ayları; bir iddia, bir dedikodu kamuoyuna sürekli servis ediliyor. Ziya SELÇUK yeni kabine de yok… Yerine şu kişi geliyor… Ziya SELÇUK istifa etti! Sürekli bu haberler dolaşıyor, kamuoyuna servis ediliyor. Aklıselim bazı insanlar bu iddialar karşısında üzülen öğretmenlere ve vatandaşlara bu haberlerin kasıtlı yapıldığını amacın Milli Eğitim Bakanını değiştirmek olduğunu belirtiyor. Bu haberlerin haberden uzak olduğunu amacın PR çalışmasıyla bazı kişilerin Milli Eğitim Bakanı yapılması olduğunu söylüyor. Velhasıl Cumhurbaşkanımız son noktayı koyuyor ve Ziya SELÇUK görevine devam ediyor. Fakat Ziya SELÇUK değişsin isteyen birileri boş durmuyor…

2) Ziya SELÇUK son 20 yılın en iyi Milli Eğitim Bakanı olarak değerlendirilirken ve kamuoyunun özellikle de öğretmen camiasının bu sevgisi varken amaçlarına ulaşamayacaklarını artık görenlerin yapması gereken tek şey kalıyor. Ziya SELÇUK’a duyulan; sevgi, saygı ve güvenin kamuoyu nezdinde azaltılarak bitirilmesi. Bakınız LGS sınavı için en çok kim eleştiriliyor. Tabi ki Ziya SELÇUK… Hâlbuki soruları hazırlayan kim? Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü… Genel Müdür kim derseniz bir mühendis. Eğitim Bakanlığında genel müdür; mühendis, tıp dokturu… Neler yok ki? Sağlık Bakanlığında, öğretmen genel müdür ya da Çevre Şehircilik Bakanlığında öğretmen genel müdür var mı acaba merak ediyoruz. Araştırıyoruz tabi ki yok…

3) Milli Eğitim Bakanlığında bakandan habersiz ve bakana rağmen işler mi yürütülüyor? Çünkü bakanın LGS için “kolay” sözünün boşa çıktığı görülüyor. Kamuoyu bu duruma çokta yabancı değil. Biliyorsunuz ki daha önce Talim Terbiye Kurulu Başkanı Milli Eğitim Bakanını hem de sosyal medya üzerinden eleştirmiş, bazı genel müdürlerin de kabine değişikliği haberleriyle bakanın gitmesi yönünde çalışma yaptıkları kamuoyuna yansımıştı.

4) Ziya SELÇUK yaklaşık olarak 3 yıldır Milli Eğitim Bakanı olduğu halde 1 tane genel müdür 4 tane il müdürü atamış. Bu il müdürlerinden 1 tanesi görevden ayrılmış. Ayrılma nedeni bilinmiyor. Fakat iddialara göre Ziya SELÇUK’un atadığı bürokratlara görevlerinden ayrılmalarının sağlanması yönünde baskı yapıldığı… 3 yıldır görevde olan bakan 1 genel müdür ve 81 ilin içinde 4 il müdürü ataması(-ki biri görevden ayrılmış)… Söylenecek söz var mı? Bizce hayır. İşin ilginci atadıkları da teker teker görevden ayrılıyor? Neden? Yoksa iddialar doğru mu? Bu iddianın doğruluğunu kamuoyuna zaman daha iyi gösterecek.

5) Kısaca kamuoyu algısı LGS üzerinden mi yürüyor? Bu gidişatla algıda başarılı olacaklar çünkü algı ve itibarsızlaştırma görünen o ki sistematik olarak yürütülüyor ve her fırsat değerlendiriliyor. Kimse soruları hazırlayanları ve sütre arkasını görmüyor görmesi de beklenemez zaten. Ziya SELÇUK’a olan sevgi, güven ve saygı sistematik olarak örseleniyor. Bu ekiple yola devam ettikçe sonuç kaçınılmaz. İddialar karşısında söyleyeceklerimiz şimdilik bu kadar ve yazdıklarımız sadece 10’da 1’i…

Bu işe çözüm için bir yerden ve biran önce başlanılması artık elzem. İlk iş olarak da başta söylediğimiz öneri geçerli matematik soruları LGS 2021 için sınava katılan tüm çocuklara tam puan olarak verilmeli ve bürokratların iyi seçilmesi… Yoksa mı? Sonuç belli değil mi?

Eren Okur

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.