MBSTS Sorunu Derhal Çözülmelidir

MBSTS Sorunu Derhal Çözülmelidir

ÖSYM tarafından yapılan MBST sınavı yılan hikâyesine döndü! Önceden sınavlara girerek başarılı olan adayların mülakata başvurularının kabul edilmemesi yeni sıkıntılara yol açarken, adayların moral ve motivasyonunu bozarak görevinde iş verimini düşürmesi de başka sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Yüzlerce mağdurun çeşitli yerlere başvurusunun sonuçsuz kalması üzerine basın açıklaması yaparak bu konunun çözülmesini isteyen Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nca her yıl yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) ‘na girerek başarılı olan din görevlileri ne yazık ki 2020 yılında yapılacak olan sınavlara başvuramıyorlar! Nedeni ise; ‘sınav başvuru haklarının olmadığı’ şeklinde. Sınavların geçerlilik süresi 2 yıldır. 2018 yılında MBSTS’ye girerek başarılı olan din görevlilerinin 2020 yılının Nisan ayında yapılması gereken sınava başvuru hakları vardı, ancak Covıd-19 salgın hastalığı nedeniyle hem ÖSYM hem de Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 2020 yılında yapılması gereken tüm sınavlar ertelendi. Zorunlu olarak yapılan bu erteleme MBSTS adaylarını mağdur etti! 

MBSTS her yıl Nisan ayında yapılıyor ve bu sınav din görevlileri için olmazsa olmaz sınavdır! Çünkü Personelin mesleki bilgileri ölçmesinin yanı sıra, bulunduğu görev yerinden başka bir yere nakil aldırmak isteyen, bulunduğu unvanın kariyer basamaklarına yükselmek isteyen, hac veya umreye görevli olarak gitmek isteyen, uzun veya kısa süreli yurt dışı görevine talip olanlar vs. personellerin bu sınava girmeleri zorunludur. Özellikle nakil talebinde bulunmak isteyen din görevlilerinin başvurularının kabul edilmemesi bu adayları mağdur etmiş durumda. 

2018 yılında MBSTS sınavlarında başarılı olan adayların 2020 yılı Nisan ayında yapılacak olan sınavlara başvuru hakları vardı ama pandemi nedeniyle iptal edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, zorunlu olarak iptal edilen sınavlara “hayır, siz başvuramazsınız. Sizin hakkınız öldü!” demek hakkı yasal olarak yoktur. Pandemiden dolayı zorunlu olarak iptal edilen ve yapılamayan sınavlar için, yeni sınav tarihine kadar eski sınavın geçerli olması gerekir. Mağdur olanlarda bunu istiyor. Biz de bu konunun takipçisi olacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuyu acil olarak çözmelidir. Aksi halde sendika olarak bu mağduriyetin çözülmesi için hukuki yollara başvuracağız.” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.