Gündem

5 Yıl Erken Emeklilik Geliyor! Tek Şart SGK Girişiniz!

Bağ-Kur prim gün sayısının 9.000’den 7.200’e düşürülmesi gündemde. Düzenleme ile küçük esnaf ve çiftçilere 5 yıl erken emeklilik fırsatı doğacak.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği sosyal güvenlik reformu için yeni detaylar ortaya çıktı. Özellikle küçük esnaf ve çiftçileri ilgilendiren düzenleme ile Bağ-Kur prim gün sayısının 9.000’den 7.200’e düşürülmesi planlanıyor. Bu adım atıldığında SSK’lılarla eşitlik sağlanacak ve yaklaşık 5 yıl erken emeklilik yolu açılacak. Düzenlemeden yararlanmak için ise tek şart, SGK girişi bulunmak olacak.

7.200 Günle Emeklilik Fırsatı

Meclis gündemine gelmesi beklenen düzenleme yasalaşırsa, özellikle basit usulde vergilendirilen küçük esnaf, çiftçiler, bakkal, kasap, berber ve terziler prim indirimi sayesinde 5 yıl erken emekli olabilecek. Toplamda 1 milyon Bağ-Kur’lunun bu fırsattan yararlanabileceği belirtiliyor.

Prim Şartlarında Yeni Dönem

SSK’lılar için: 1999 öncesinde 5.000–5.975 gün, 1999 sonrası 7.000 gün, 2008 sonrası kadın-erkek için 7.200 gün.

Bağ-Kur’lular için: 1999 öncesi kadınlarda 7.200 gün, erkeklerde 9.000 gün; sonrası dönemlerde 9.000 gün.

Emekli Sandığı: Kadınlar 7.200 gün, erkekler 9.000 gün.

Yeni düzenleme ile Bağ-Kur’lular 1.800 gün avantajla emekli olabilecek.

Son 7 Yıl Kuralı Ne Olacak?

Farklı kurumlardan prim ödeyenler için emeklilik statüsü, son 7 yıllık prim ödemelerine göre belirleniyor. Hangi kurumdan daha fazla prim yatırıldıysa, o kurumun şartları geçerli oluyor. 1 Ekim 2008 sonrası sigortalılarda ise tüm çalışma hayatındaki toplam prim esas alınıyor.

Yaş Şartı Kalkacak mı?

Prim indirimi yaş şartını ortadan kaldırmayacak. Kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı devam edecek. Ancak prim gününü tamamlayan ve yaşını dolduran Bağ-Kur’lular 5 yıl erken emekli olma hakkına kavuşacak.

EYT’liler İçin Ne Anlama Geliyor?

Eğer düzenleme yürürlüğe girerse, EYT kapsamındaki Bağ-Kur’lular da 9.000 gün beklemek yerine 7.200 günle emekli olabilecek. Böylece yaş şartı aranmadan 5 yıl erken emeklilik fırsatı doğacak.

Bir Yorum

  1. 1999 yılı öncesi Kısmi emeklilik hakkı verilmedi. 1999 yılı öncesi 3600 gün kısmi emeklilik Kadınlar 50 yaş, erkekler 55 yaş idi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu