Sağlık Çalışanlarından Döner Sermaye Talebi Var

Sağlık Çalışanlarından Döner Sermaye Talebi Var

Kamuajans.com – Türk Sağlık-Sen, döner sermayelerin arttırılması talebini içeren ve sağlık çalışanının imzaladığı dilekçeleri Bakanlık önünde gerçekleştirdiği eylemle Sağlık Bakanlığına teslim etti.

Konfederasonumuza bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları, Genel Başkan Yardımcıları, 81 İlden gelen şube başkanlarımız ve Ankara’da görevli üyelerimizin katıldığı eylemde “ Döner Hakkımız, Söke Söke Alırız. Gelirse Döner, Çalışan Güler. Kapıya Dayandık, Beklemekten Usandık. Çalışan Burada, Dönerler Nerede,” sloganları atıldı.

“Emek=Ekmek=Döner, Yedirmeyiz Beyler. Döner Bitti Sıra Maaşa Mı Gelecek? Para Var, Döner Yok. Giden Dönerimiz Ne Gün Döner Cebimize. Ödenmeyen Döner Yapmışlar. Bol Dönerli Günler İsteriz. Döner Sermayeyi Nasıl Bilirdiniz? Döner Sermaye Aranıyor? ” dövizleri taşındı.

Eylemde bir basın açıklaması yapan Genel Başkanımız Önder Kahveci ilk olarak kamu çalışanlarına yapılan şiddeti kınadı. Kocaeli Gebze’de bir öğretmenin katledildiğini ve İzmir Bornova’da bir aile hekiminin usulsüz talebi reddettiği için 9-10 kişi tarafından darp edildiğini hatırlatan Genel başkanımız Kahveci “ Kamuda, sağlıkta şiddete bir an önce çözüm bulunmalıdır. Çalışanlar hayatlarından endişe etmeden hizmet üretebilmelidirler. Hükümetten bu konuda acil düzenleme yapmalıdır” dedi.

Sağlık Bakanlığı önünde adaletsizliği ile tahammül sınırlarını aşan, yok olup gitmesiyle cebimizi yakan döner sermaye ek ödeme sistemi ile ilgili sağlık çalışanlarının taleplerini dile getirmek için toplandıklarını belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci “ Bugün haklı talebimiz yüzbinlerce dilekçe ile ete kemiğe bürünmüş ve Sağlık Bakanlığı’nın kapısına gelmiştir. Tüm Türkiye’de kısa zamanda gerçekleştirdiğimiz dilekçe kampanyamıza çalışanların yüzbinlerce imza atması, sorunun nasıl bir hale geldiğini göstermeye yeterlidir. Çünkü; Çalıştıkça kazanacaksın denilen sistemde, çalışanlar her şartta kaybetmeye başlamıştır. 10 yıl öncesinin döner sermaye ek ödemesinin mumla arandığı bir dönem yaşanmaktadır. 5-6 TL gibi trajikomik ödemelerle döner sermayeler adeta yok edilmiştir. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkûm hale getirilmiştir. Döner sermaye ödemelerinde yaşanan bu kayıplar, sağlık çalışanlarının ekonomilerini bozmuş, ücretlerini eritmiştir. Hastanelerden yapılacak her para çıkışında döner sermaye ek ödemelerine göz dikilmiştir. Çalışanın alın teri zayi edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının haklarını istediklerini belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci Sağlık çalışanları haklarını istemektedir. Döner sermayelerin kabul edilebilir bir düzeye yükseltilmesi ve adaletli dağıtımın tesis edilmesi temel talebimizdir. Döner sermaye sistemi köklü bir şekilde değiştirilmeli ve çalışanlar sistemin merkezine alınmalıdır.

Sabit ek ödemeler genel bütçeden ödenmelidir. Döner sermayeden ücret alan tüm sözleşmelilere maaşları genel bütçeden verilmelidir.

Döner sermayeler yükseltilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır. Döner sermayelerde öncelik çalışanın hakkının verilmesi olmalıdır. “ dedi.

Sağlık Bakanının da yaşanan sorunu bildiğini kaydeden Genel Başkanımız Önder Kahveci “Bu taleplerimiz, dilekçe kampanyamıza imza atan yüzbinlerin talebidir. Olması gerekendir. Fedakarca verilen sağlık hizmetinin gereğidir.

Sağlık Bakanı da bu sorunu net bir biçimde görmektedir. Yaptığımız görüşmelerde bu konuda bir çalışma olduğunu da ifade etmişlerdir. Bizim bir talebimiz de yönetmelik hazırlanırken sosyal tarafların da bu sürecin içinde yer almasıdır.

Biz Türk Sağlık-Sen olarak bakanlıktan bunu talep ediyoruz. Sorunun çözülmesi ve yeni mağduriyetlerin oluşmaması için bu şarttır. Sosyal tarafların görüş ve önerileri değerlendirilmelidir. İşin mutfağında mutlaka çalışanların temsilcileri olmalıdır.

Bu temennimizle birlikte çalışanların döner sermaye taleplerini içeren dilekçeleri bugün Sağlık Bakanlığı’na teslim ederek gereğini yapmış olacağız. Umarız ki Bakanlık bu konuda hassas davranır.” dedi.

Üniversite Hastaneleri içinde aynı taleplerinin olduğuna dikkat çeken Genel Başkanımız Önder Kahveci “ Aynı temennilerimiz ve isteklerimiz YÖK için de geçerlidir. Onlarda yaşanan sıkıntının farkındadırlar. Üniversite Hastanelerinde çalışan arkadaşlarımızda döner sermaye konusunda oldukça mağdurdurlar. Onların imzaladığı dilekçeleri de YÖK’e teslim edeceğiz. Çözüm talep edeceğiz.” dedi.

"Biz Türk Sağlık-Sen olarak döner sermaye mücadelemizin peşini bırakmayacağız" diyen Genel Başkanımız Önder Kahveci, ''Çalışanların mağduriyeti giderilene kadar her türlü yasal hakkımızı, tüm demokratik ortamlarda hiç çekinmeden kullanacağız. Şunu hiç kimse unutmasın; Sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili talepleri lütuf değil haktır. Ekstra istek değil olması gerekendir. Türk Sağlık-Sen olarak buradan Sağlık Bakanlığı’na tekrar sesleniyoruz; çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın. Döner sermayeler bir sorunun değil çalışan için ekonomik bir iyileştirmenin adı olsun.'' dedi.

Genel Başkanımızın basın açıklamasının ardından dilekçeler Sağlık Bakanlığı Genel Evrak Birimine teslim edildi.

Üniversite Hastanesi çalışanlarının dilekçeleri de Genel Merkez Yöneticilerimiz, Üniversite Şube Başkanlarımız ve Şube Yöneticilerimizle birlikte YÖK’e teslim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.