Çalışma Koşullarının Ağırlığı Sağlık Çalışanlarını Yıpratıyor!

Çalışma Koşullarının Ağırlığı Sağlık Çalışanlarını Yıpratıyor!

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan sağlıkçıların ağır çalışma koşullarından sürekli şikâyet ettiklerini, artık sağlıkçılarda da psikolojik rahatsızlıkların baş gösterdiğini belirtti.

 Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlıkçıların çalışma koşullarının bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini belirterek yaptığı basın açıklamasında “Sağlık Bakanlığı, teşkilatlarımızda bir araştırma yapsın; sağlık çalışanlarında en çok görülen rahatsızlıklar nelerdir? Personel yetersizliği nedeniyle fazla mesai yapan, yetkili sendikanın ve idarecilerin baskısı altında bunalan, hasta ve yakınlarının şiddetine maruz kalan, haksız ve hukuksuz yere açılan soruşturmalar ve disiplin cezaları, ayrıca mali ve özlük haklarında iyileştirme yapılmaması nedeniyle tüm sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu yaşıyorlar. Sendika olarak bu önemli konuyu daha önce de yetkililerin dikkatini çekmek üzere kamuoyu ile paylaşmıştık, ancak yetkililerin duyarsızlığı tüm çalışanlarımızı şaşırtıyor! Sağlık çalışanlarının problemlerine karşı gösterilen duyarsızlık, hasta memnuniyeti dikkate alınırken çalışanların memnuniyetinin göz ardı edilmesi, özverili bir şekilde gece gündüz çalışmanın karşılığı olarak horlanma, dışlanma, sorunların ötelenmesi gibi olumsuzlukların yarattığı değersizlik hissi, tüm bu sorunların birikimiyle ortaya çıkan Anksiyete ve uyku bozukluğu gibi rahatsızlıklar hemen hemen tüm sağlık çalışanlarının sorunu olmaya başladı. Bir yandan eş, bir yandan anne, bir yandan sosyal hayatın kadınlara yüklediği ağır sorumluluk ve toplumumuzun kadına bakış açısı gibi nedenler yüzünden özellikle hemşireler bu rahatsızları daha fazla yaşıyor. Başta hemşireler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının da birer sosyal varlık olarak kendilerine özgü bir yaşamları, sosyal çevreleri olduğu göz ardı ediliyor. 

İster hemşire olarak görev yapsın, ister başka bir kadro da başka bir unvan da çalışmış olsun tüm sağlık çalışanlarının problemleri aynı. En önemli sorun fazla çalışma ve işyeri koşullarının ağırlığı. Mesleki olarak yaptıkları işin karşılığını alamıyorlar. Özlük haklarında iyileştirme yapılmıyor. Çok fazla yıpranıyorlar ama devlet yıpranma da ayrımcılık yapıyor! Döner sermaye yönetmeliği sürekli değişiyor ve en alt kademe de çalışanlara haksızlık yapılıyor. Özellikle acil servisler de çalışanların çalışma koşulları her geçen gün ağırlaşıyor ve hiçbir önlem alınmıyor, iyileştirici bir çalışma yapılmıyor. 

Sendika olarak daha önce de, hemşirelik mesleğinde branlaşmaya gidilmesini ve mesleğin onurunun korunmasını talep etmiştik.  Uzun yıllar ameliyathane, diyaliz, yoğun bakım, sterilizasyon gibi özellikli birimlerde çalışıp tecrübe ve deneyim edindikten sonra çeşitli nedenlerle başka bir yeregeçen hemşirenin edindiği deneyim ve tecrübelerden yararlanılmıyor. Branşlaşma olduğu takdirde görevlendirildiği başka hastane ve birimlerde de başarılı olabilir, bunlar göz ardı ediliyor. Hatırlanacağı gibi 2007 yılında bir kanun çıkarıldı. Bu kanuna eklenen geçici madde ile hemşirelik mesleği “yardımcı sağlık personeli” olarak tanımlandı. Böylece hemşirelik mesleği sadece tedavi uygulayan değil aynı zamanda bakıcılık yapan bir meslek haline getirilerek bu mesleği icra edenlerin onuru incitildi.

Anadolu Sağlık Sen olarak, hemşirelerin idare memuru gibi evrakların içinde boğulmasına karşıyız. Servislerde yeterli sayı da tıbbi sekreter çalıştırılsın. Anne, eş ve bir kadın olarak en çok yıpranan hemşirelerin dinlenebilmeleri için uygun ortam sağlanmalı, çocuklarıyla ve sosyal çevresiyle daha yakından ilgilenebileceği bir çalışma sistemi düzenlenmelidir. Sağlık Bakanlığı özellikle izinler konusundaki şikâyetleri dikkate almalıdır. Sağlık çalışanları izinlerini kullanabilmeli, ayrıca meslek hastalıklarına karşı da her türlü önlem alınmalıdır.” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.