Kamu İşçisi Uzlaştırmacı Olabilir Mi?

Kamu İşçisi Uzlaştırmacı Olabilir Mi?

Kamuajans.com – Kamu kurum ve kuruluşlarında iş kanununa tabi olarak çalışan kamu personeli ( eğitimi ve sınavı başarılı bir şekilde geçtiği takdirde ) uzlaştırmacı olabilir mi / uzlaştırmacılık faaliyetinde bulunabilir mi ?

Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinin 48 maddesi:

"(3) Uzlaştırmacı siciline kaydedilebilmek için;

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Tam ehliyetli olmak,

c) Avukatlar yönünden baroya kayıtlı olmak,

ç) Hukuk öğrenimi görmüş kişiler yönünden üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olmak veya hukuk ya da hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat veya maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olmak,

d) Kasten işlenmiş bir suçtan mahküm olmamak,

e) Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak,

f) Uzlaştırmacı eğitimini tamamlamak ve yazılı sınavda başarılı olmak,

g) Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da geçici olarak yasaklanmamış olmak, gerekir.

(4) Sicile kayıt için başvuruda bulunacak kişinin fiilen yürütmekte olduğu asıl mesleğinin ilgili mevzuatında, uzlaştırma faaliyetini yürütmesine engel bir hüküm bulunmamalıdır."

4857 sayılı İş Kanununda ek işi yasaklayan genel bir hüküm bulunmuyor.

Sonuçta iş sözleşmelerinde ve toplu iş sözleşmelerinde ek iş konusunda yasaklama bulunmayan kamu işçilerinin asıl işlerini aksatmamak şartıyla uzlaştırmacı faaliyeti yürütebileceğini düşünüyoruz.

sgkrehberi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.