İŞKUR’dan yeni bir müjde! 36bin TL maddi yardım sağlanacak…

İŞKUR’dan yeni bir müjde! 36bin TL maddi yardım sağlanacak…

İŞKUR bu seferde çalışan annelere yardım fırsatı sunmaktadır. Birçok kişiye iş bulma konusunda yardımcı olan İŞKUR 2024 yılının başlaması ile beraber SGK üzerinden doğum yapan annelere 36bin TL yardım yapacağını duyurdu. İşte detaylar...

SGK ile doğum yapan annelere 36bin TL yardım

Sosyal Güvenlik Kurumu, kadınların iş hayatındaki konumunu güçlendirmek amacıyla doğum yapanlara 36.000 TL'nin üzerinde geri ödemesiz yardım sağlayacak. Devlet, SGK'ya kayıtlı işçilere ücretleri için ödeme yapıyor. Doğum yapan kadınlara sağlanan yardım miktarı 36 bin 852 TL.

Meslek hayatında çalışan annelerin rolünü güçlendirmek amacıyla ücretsiz veya ücretli izin hakkı, zamanında çalışma imkanı ve emzirme izni gibi çeşitli faydalar da Devlet tarafından sağlanmaktadır. . Çalışan anneler için geçiş süreci kolaylaştırılıyor. Doğum nedeniyle hayatlarına ara veriyorlar, sonra işe dönüyorlar. Yarı zamanlı çalışma seçeneği ile doğum sonrası çalışan annelere aylık 18.426 TL'ye kadar yardım ödeniyor.

İŞKUR üzerinden ödemeler yapılacak

Bu yardım çalışılan süreler için İŞKUR tarafından sağlanır ve geçerli brüt maaşın esasına göre hesaplanır. İŞKUR'dan yapılan ödemeler kadınların işverenlerinden aldıkları ücretlere ekleniyor. Yarı zamanlı çalışma için brüt asgari ücret esas alınarak hesaplanan aylık ödeme tutarı 9 bin 925 lira olurken, Çalışanlar ilk doğumlarında 60 gün, ikinci doğumlarında 120 gün ve üçüncü doğumlarında 180 gün süreyle zamanında çalışma ve maaşlarının tamamını alma olanağına sahiptir.

Her ne kadar engelli çocuk doğumu veya çoklu doğum durumlarında bu süreler esnek olabilse de, bu esnek çalışma koşulları destekleri kadınların profesyonel hayatta korunması ve istihdam edilmesi amacıyla sağlanmaktadır.

İzni sırasında günlük net analık yardımı 444,44 lira olarak hesaplanıyor. Bu ödeme, aylık bazda 13 bin 333 liraya denk gelirken, doğum izni ücreti toplamda çalışan annelere 49 bin 777 lira olarak ödeniyor. Ayrıca annelere sunulan destek, süt yardımı ve yarı zamanlı çalışma yardımı, beşik yardımı ve kreş yardımı gibi çeşitli alanları içermektedir. Bu yardımların tamamının toplam değeri 70.345 lirayı aşıyor.