Bu vitamin Alzheimer hastalığının riskini yüzde oranında azaltır! Eğer vücudunuzda eksiklik varsa riskiniz yüzde 25 artıyor…

Bu vitamin Alzheimer hastalığının riskini yüzde oranında azaltır! Eğer vücudunuzda eksiklik varsa riskiniz yüzde 25 artıyor…

İngiltere'de yapılan uzun süreli bir çalışmaya göre D vitamini eksikliği olan kişilerde Demans riski 19 ila 25 oranında arttı. Düzenli olarak vitamin takviyesi alan kişilerde Alzheimer hastalığına yakalanma riski yüzde 17 azaldı...

Sürekli yorgun ve uykusu olanlar

The American Journal of Nutrition'da yayınlanan araştırmasında; 14 yıl boyunca takip edilen kişilerde D vitamini eksikliği demansı riskinin yüzde 19 ila 25 arttığı belirlendi. Araştırma hem Alzheimer hastalığı hem de damar tıkanıklığından kaynaklanan demans için geçerli olsa da, uzun süreli D vitamini eksikliğinin de neden olabileceğini gösteriyor.

Nörolog, kişilerin demansa karşı kendilerini korumak için erken yaşlardan itibaren önlem alması gerektiğini söyledi. Gençlere ve yetişkinlere çeşitli önerilerde bulunan Nazan Eryiğit, uzmanla birlikte demans riskinin arttığını vurguladı.

Dr. Nazan Eryiğit şunları söyledi: “Her ne kadar D vitamini kemik kalsiyumu adı altında her zaman olsak da, özellikle gençlerde unutkanlığın en önemli nedenlerinden biridir. Bu nedenle D takviyelerini tercih etmeliyiz. Nörolojiyi en çok endişelendiren sorunlardan biri unutkanlıktır.

Yorgunluk, sürekli uyku isteği, uykuya rağmen ağrı, dinlenememe ve huzursuzluk vitamin eksikliğinin belirtileridir. Türkiye, D vitamini açısından çok iyi bir ülke. Sürekli güneş ışığı alıyoruz, ancak hiç güneş alamıyoruz. Güneşlenirken güneş koruyucu uyguluyoruz. D vitamininin en önemli kaynağı güneşle doğrudan temastır. "Hiçbir koruyucu madde veya cilt teması olmamalıdır" dedi.

Bilmeden kullandığımız D vitaminleri

Uzm. Dr. Nazan Eryiğit şunları söyledi: “Özellikle yağlı balıklarımız da olmalı. Belki de yüksek miktarda D vitamini içeren omega 3 takviyeleri almalıyız. Düzenli beslenme de önemlidir. Akdeniz diyetini uygulayın, yeşil sebzeler kullanın. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmıyor. “B12, folik asit, üçünün bir arada alınması gerekir” dedi.

Uzman, "D vitamini yağda çözünen bir vitamindir, sarhoşluk verir" dedi. Eryiğit, şunları söyledi: “ Dolayısıyla bilinçsizce kullanılması tehlikelidir. Doktorları harekete geçmeden asla D vitamini takviyesine başlamamalıdırlar. “Artık yeter” diyerek vitamin takviyelerine son verilmemeli. "Tedaviye kandaki serum düzeyine bakarak karar veriyoruz" diye uyardı.

D vitamini için direk güneşle temas edilmeli

İnsanlara demans hakkında tavsiye veren uzman. Dr. Eryiğit şunları söyledi: "Hem zihinsel hem de fiziksel egzersiz çok önemlidir. Özellikle multivitaminlerde bulunan D vitamini, son derece düşük dozlarda ve asla Hasta doktora gitmiyor ve: “Neyse vitamin alıyorum.” “Zaten içiyorum” diyor ve ölçmüyor. Ancak aldığı şeyler günlük tüketim için bile yeterli olmuyor.

Unutkanlık çok önemli bir şikayettir. Genç ya da yaşlı olmanız önemli değil, unutkanlık sorununuz varsa mutlaka bir nöroloğa danışın. Lütfen kendinizi güneşe maruz bırakın. D vitaminini sadece yüzünüze değil, kollarınıza ve bacaklarınıza da alın. Her gün en az 45 saat güneşe maruz kalın Ama biz doğrudan maruz kalmayı istediğimiz arasında cam istemiyoruz.