Zammı Enflasyon Değil, Masanın Tarafları Belirlesin

Zammı Enflasyon Değil, Masanın Tarafları Belirlesin

Kamuajans.com – Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamları sonrasında sarsılan kamu görevlilerinin bütçelerine atıfta bulunarak geçmişte yaptıkları teklifin kabul edilmemesinin hata olduğuna dikkat çekti.

Kasım enflasyonu %2,30 olarak açıklandı. Enflasyonun artması, gelirin azalması, kamu görevlilerinin bütçelerinin sarsılması demek. 5. Dönem Toplu Sözleşmedeki teklifimiz kabul edilseydi; ne kadar enflasyon farkı verileceği değil enflasyonun nasıl yenildiği konuşulurdu.

Bugün açıklanan enflasyon oranları ve 2020’nin her iki 6 aylık döneminde de enflasyon farkı oluşması; “zammı enflasyon değil, masanın tarafları belirlesin” teklif ve tepkimizi haklı çıkarıyor.

2020 ilk 6 ay sonunda %1,75, ikinci 6 aylık dönemin 5. ayında %3… Bu rakamlar, kamu görevlilerinin gelir kaybını, kamu işvereninin ve hakeminin doğru teklife evet denmemesinin yanlışlığını gösteriyor.

Enflasyonu düşürmek, gelir adaletini sağlamak, emeğin değerini ve ederini artırmak hepimizin hedefi olmalı. Enflasyonun düşeceğine, ekonominin büyüyeceğine dair inancımızı koruyoruz. Bununla birlikte, hüküm doğru tanzim edilmezse; sonuç mutlaka tazmin edilmeli de diyoruz.

Kamu işvereni ve hakeminin hesap hatası; mutlaka tazmin edilmeli, enflasyon farkıyla geleceğin, enflasyon tazminatıyla geçmişin kayıpları giderilmeli. Emeğin sesine kulak verilmeli, maaşlardaki artış masada belirlenmeli, kamu emekçilerinin maaş/gelir kaybına izin verilmemeli.

Tazmin sorumluluğuna düşmemek için tahmin ve hedef hatasına düşmemek gerek. Bir kez daha tekrar ediyoruz; memura zammı enflasyon tarafından değil masanın taraflarınca belirlenmeli, enflasyon farkı böylece tarihe gömülmeli. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.