Yılbaşında Memur Zammı İçin 3 Formül

Yılbaşında Memur Zammı İçin 3 Formül

Kamuajans.Com – Yıl sonu yaklaşırken tüm çalışanlarda ücret artış beklentisi zirveye çıktı. Geçtiğimiz aylarda kur nedeniyle artan fiyatların zirve yaptırdığı enflasyon karşısında ücretleri yüzde 40'a varan oranda eriyen çalışanların gözü ücret artışlarına çevrilirken, asgari ücretle çalışanlar ve taşeron uygulaması sonucu kadroya geçenlerde artış enflasyona ezdirilmeyecek bir maaş artışı gündeme geldi.

Kadroya geçen çalışanların merakla beklediği süreçte, alınabilecek kararlar masada. İlk olarak işçilerin almakta oldukları mevcut ücretlere devam etmesi. 2019 yılı asgari ücret artışı da dikkate alınmadan, yılın ilk yarısında yüzde 4 ve ikinci yarısında yüzde 4 zam yapılması seçeneği. Bu seçeneğe göre işçilerin alacağı zam oranı, enflasyon ve yeni asgari artış oranının altında kalacak.

Diğer bir seçenek ise bir önceki seçeneğe göre verilen yüzde 4+yüzde 4 zammın, 2019'da beklenen enflasyonun altında kalmasına karşı, Yüksek Hakem Kurulu tarafından zam oranlarında güncellemeye gidilmesi.

Böylece yüzde 4+ yüzde 4 zam oranı yapılacak düzenlemeyle artacak. Masada olan son seçenek de işçilerin ücretleri taşeronluk döneminde "asgari ücretin yüzde fazlası" şeklinde belirlenen ve geçmiş dönemde de uygulanan yöntem. Bu doğrultuda işçiler, yeni asgari ücret üzerine ilave olarak yüzde 4+ yüzde 4 oranında zam alabilecek.

YÜZDE 4'E HAYIR DEDİLER


Asgari ücret tartışmalarının başlamasıyla, taşeron sisteminden kamuda sürekli işçi statüsüne geçen çalışanların gündemi de değişti.

Taşerondan sürekli işçi statüsüne geçenler, Toplu İş Sözleşmesi kapsamında 6 ayda bir yüzde 4'lük zammı kabul etmişlerdi. Bu işçilere taşeronluk dönemlerinde ise ihale sözleşmeleri hükümlerine göre asgari ücretin belirli yüzde fazlası kadar, değişen oranlarda maaş veriliyordu.

Taşeronluktan kamuda sürekli işçi statüsüne geçen ve TİS kapsamına giren çalışanlar, 2021 yılına kadar her 6 ayda bir yüzde 4'lük zammı kabul etmiş oldular. Böylece kadroya geçen işçiler, 2019 Ocak'ta aldıkları çıplak ücret üzerinden yüzde 4 zam alacak. Çalışanlar yüzde 4'ün yeterli olmayacağını belirterek söz konusu zammın revize edilmesini istiyor.

İlave zam bekliyorlar


Kamuda çalışan 900 bin çalışanın kulağı ise Cumhurbaşkanlığı'ndan çıkacak kararda olacak. Cumartesi günü açıklanan Cumhurbaşkanlığı 2019 yıllık programında kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıkları 2019 yılının Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında yüzde 5 oranında arttırılacak.

Ayrıca 2019'un ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık dönemlerde oluşacak enflasyon farklarının ilave yapılması kararı yer aldı. 900 bin çalışan da buna enflasyon rakamlarına ezilmemek için memurlar ve emekliler de olduğu gibi ilave zam bekliyor.


TÜRKİYE 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.