Ünvan Değişikliği Ve Görevde Yükselme Sınavları

Ünvan Değişikliği Ve Görevde Yükselme Sınavları

KamuAjans.Com – Memurların çalıştığı kurumlarda görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının açılması ile beklentileri gün güne artmaktadır. “657 sayılı Yasanın 3. maddesinde, "sınıflandırma", "kariyer" ve "liyakat" ilkeleri bu Kanunun temel ilkeleri olarak belirlenmiştir;

 Kariyer ilkesi, Devlet memurlarına yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlamak;

Liyakat ilkesi ise, Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini yeterlilik sistemine dayandırmak ve sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmak olarak tanımlanmıştır.

“Görüldüğü üzere Yasa, devlet memurluğunu bir meslek olarak kabul etmekte ve bunlara sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlanmasını, sınıflar içinde ilerleme ve yükselme istemlerinin liyakat sistemine dayandırılmasını öngörmektedir. Bu iki ilkenin temelinde, objektif kurallar çerçevesinde işin ehline verilmesi ve hak etme kavramı yatmakta olup, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesinin tek güvencesinin de, hizmetin yetişmiş, ehil kamu görevlilerince yerine getirilmesinden geçeceği de tabiidir.”(Kamu Denetçisi Muhittin MIHÇAK)

Örnek-1 Sağlık Bakanlığı personeli öğretmenlik bitirse; bağlı olduğu kuruluşta ünvan değişikliği sınavında öğretmen kadrosu açılmadığından istediği kariyer mesleği yapamamaktadır.

Örnek-2 Milli Eğitim Bakanlığı personeli Ziraat Mühendisliği bitirse; bağlı olduğu kuruluşta ünvan değişikliği sınavında ziraat mühendisi kadrosu açılmadığından istediği kariyer mesleği yapamamaktadır.

Vb.örnekler çoğaltılabilir

Bu durum Kariyer ve liyakat ilkelerine uymamaktadır.

Yaşanılan Sorunlar ;

- Kurumlar hizmet gerekliliği şartını koyarak bazı ünvanlı kişileri mağdur etmektedir.

- Kurumlar arası geçişler; belirli bir sistematiği, bir düzeni olmadığı için çok zor olduğu bilinmektedir.

Sorunun çözülebilmesi için öneriler ;

*Kurumlar görevde yükselme sınavlarında personellerinin talepleri doğrultusunda hizmet gerekliliğini sorun etmeden kariyer ve liyakat ilkeleri gereği talep olan kadroları açması

*Kurumlar arası geçişlere bir standart getirmek ve düzenleme yapmak

* Merkezi olarak ünvan değişikliği sınavı yapılarak kendi kuruluşunda yükselemeyen personel sınav sonucu kadrosunun bulunduğu kuruma atanabilecektir.

Buradaki amaç mağduriyeti olan personelin kariyer ve liyakat ilkeleri gereği ünvan değiştirerek mesleğini icra etmesi ve görevde yükselmesidir.

Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesinin tek güvencesinin de, hizmetin yetişmiş, ehil kamu görevlilerince yerine getirilmesi ve Bu sayede sevdiği ve istediği mesleği yapacak olan personelin verimliliğinin artacağı şüphe götürmeyen bir husustur.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.