Memura Kravat Takma Zorunluluğu

Memura Kravat Takma Zorunluluğu

Devlet memurları için yaz döneminde kaldırılmış olan kravat takma zorunluluğu 16 Eylül 2019 Pazartesi günü yeniden başlıyor. 15 Mayıs 2019 Çarşamba günü başlayan yaz kıyafeti uygulaması, 13 Eylül 2019 Cuma günü akşam sone erdi. 14 ve 15 Eylül’ün hafta sonu tatili olması nedeniyle 16 Eylül Pazartesi sabahı erkek memurlar işe kravatlı gitmek zorunda olacak.

Devlet memurlarının kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetinde oldukları ile belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davrananlar hakkında UYARMA cezası ve bu durumun tekerrürü halinde KINAMA cezası verileceği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

Kanunun kılık ve kıyafete ilişkin hükümlerine istinaden çıkarılan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik”te ise, kamu çalışanlarının kılık ve kıyafetlerinin nasıl olacağına ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, erkek memurlar için kravat takma zorunluluğu da getirilmiş, ancak yaz döneminde kravatın takılmayabileceği belirtilmiştir.

Yönetmelik; “Yaz döneminde personelin kılık, kıyafeti 15 Mayıs -15 Eylül tarihleri arasında uygulanır. Yaz kıyafetleriyle ilgili hususlar bakanlık merkez teşkilâtında ilgili Bakanlarca; illerde, yapılan hizmetin mahiyeti ve çalışılan yerin iklim ve coğrafik özellikleri göz önünde tutularak Valilerce tespit edilir.” derken, bu Yönetmelik uyarınca geçmişte Başbakanlık tarafından çıkarılan çeşitli genelgelerle de yaz dönemi kıyafet uygulamalarına ilişkin açıklama yapılması yoluna gidilmiştir.

(Konuya hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ile yeni bir belirleme yapılmadığı takdirde) Halen yürürlükte olan 2007/14 sayılı Başbakanlık Genelgesine göre, yaz kıyafeti uygulaması;  makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelin ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırılması şeklinde uygulanıyor.

Kravat takma zorunlu oluyor

Memurların kılık ve kıyafeti konusunda yaz dönemi uygulamasının sona ermesiyle, erkek memurların görevleri sırasında kravat takması, 16 Eylül 2019 Pazartesi günü mesai başlangıcından 14 Mayıs 2020 Perşembe günü mesai bitimine kadar zorunlu hale gelecek.

Yürürlükte olan Genelge

(26 Mayıs 2007 tarihli ve 26533 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır)

Başbakanlıktan

Konu: Kılık ve Kıyafet.

GENELGE

2007/14

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelin kılık ve kıyafeti ile klimaların ayarlanmasına yönelik hususlar 2006/14 sayılı genelge ile belirlenmişti.

Hava sıcaklıkları ile ilgili tahminler dikkate alınarak; sıcaklıkların bunaltıcı düzeylere yükselmesi nedeniyle çalışma koşullarında oluşabilecek olumsuzlukların giderilmesi, hava şartlarından kaynaklanabilecek verimlilik azalışının önlenmesi ve küresel ısınma etkilerinin azaltılması amacıyla Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte belirtilen hususlar da dikkate alınarak bakanlıklar ve valiliklerce;

1.Bölgelerin iklimi ve çalışma ortamları dikkate alınarak, 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırılması,

2.Önemli miktarlarda elektrik tüketimine neden olan klimaların 22-24 dereceye ayarlanması,

hususlarında gereken tedbirler alınacaktır.

24 Haziran 2006 tarihli ve 26208 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış bulunan 2006/14 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.