Kamuda İstihdam Modeli Kadrolu Olmalı

Kamuda İstihdam Modeli Kadrolu Olmalı

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Memur-Sen Konfederasyonu’na iade-i ziyarette bulundu. Ziyaretin gündem başlığı “Sözleşmeli Personelin Sorunları ve Kadro Talebi” oldu.

Memur-Sen Başkanlar Kurulu’nun da bulunduğu ziyarette Genel Başkan Ali Yalçın’ın, sözleşmeli personel statüsü, personelin tepkileri ve beklentileri, Memur-Sen tarafından bugüne kadar yapılan konuyla ilgili çalışmalar, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine dair “Sözleşmeliliğe Son Şura”sı ve rapor başlıkları üzerinden yaptığı değerlendirme sonrasında, Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul tarafından “Sözleşmeli Personelin Sorunları ve Kadro Talebi” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Tonbul yaptığı sunumda; sözleşmeliliğin tarihçesi, sözleşmelilikte mevcut durum, sözleşmeliliğin hukuki dayanakları ve geçmiş düzenlemeler başlıkları altında konuyla ilgili tarihi ve konjonktürel bilgi ve tespitlere, sonuç bölümünde ise sorunların çözüme kavuşturulması için atılması gereken adımlara ve nihai karara dair tekliflere yer verdi.

Bu kapsamda mevcut sözleşmeli personelin sorunları, hizmet kolları itibariyle sözleşmeli sayıları, kadrolu-sözleşmeli, süreli sözleşmeli ve süresiz sözleşmeli farklılıkları dile getiren Tonbul, toplamda 39 farklı statüde sözleşmeli istihdamına dair veri bulunduğu, sözleşmeliler arasında 20’ye yakın özlük farkının olduğu, kamuda sözleşmeliliğin artık son bulması gerektiğini yineledi.

Tonbul, sözleşmeli istihdamda 20 başlık altında; iş güvencesi, görevde yükselme, unvan değişikliği, kademe derece ilerlemesi, kurumlar arası yer değişikliği başta olmak üzere birçok konuda farklılıklar, eşitsizlikler ve adaletsizliklerin olduğunu ifade ederek bu sorunların giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tonbul, sözleşmeli istihdamda; süre yönüyle, kaynak yönüyle ve dayanak yönüyle farklılıklar bulunduğunu belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “39 başlıkta Sözleşmeli Personelin istihdamına ilişkin yasal dayanaklar var. Bu çerçevede "kariyer" ve "liyakat" esaslı olacak şekilde, kamuda sözleşmeli personel istihdamının son bulması gerekiyor ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Güçlü Türkiye, Sözleşmeliliği Bitirecek, Kadroyu Getirecek Güce ve Vizyona Sahip

Yalçın, kamuda istihdam şeklinin “kadrolu” olması gerektiğini belirterek, farklılıkların giderilmesi, beklentilerin karşılanması, hem mevzuatın sadeleştirmesi hem hak eşitlenmesi boyutuyla yapılması gerekenin açık olduğunu belirterek “Türkiye’nin kamuda sözleşmeliliği bitirecek, kamuda tek istihdam şeklinin ‘kadrolu’ olacak şekilde dizayn edilmesini sağlayacak güce ve vizyona sahip olduğunu biliyoruz” dedi.

“Kamu görevlileri açısından bu farklılıkların ürettiği verimlilik kaybı, iş barışının bozulma riskinin ortadan kaldırılması için tıpkı 2011 ve 2013 yıllarında yapıldığı gibi bir kez daha sözleşmeli personelin kadroya geçiş imkânı düzenlenmesi gerekiyor” diyen Yalçın, sözleşmeli personelin çok az sayıda istihdam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yalçın, Memur-Sen olarak iki yıl önce “Kamuda Sözleşmeliliğe Son Şura”sı gerçekleştirdiklerini ve kamuda sözleşmeli personel istihdamının fotoğrafını çektiklerini aktararak, “Toplantıdan elde ettiğimiz raporu ise tüm makamlarla paylaşmış ve sözleşmeli istihdamın her geçen gün çeşitlenerek devam etmesinin getirdiği sıkıntıları dile getirmiştik. Raporun düzenlendiği tarihten bu güne sözleşmeli istihdama devam edilmesi ve sözleşmeli sayısının her geçen gün daha da artması sorun yumağını büyütüyor. Aynı kurumda, aynı unvanda, aynı odada çalışan personel üçe ayrılıyor ve aralarında özlük olarak da farklar bulunuyor. Kadrolu-Süresiz Sözleşmeli ve Süreli Sözleşmeli diye aynı işi yapan ama ayrı ayrı istihdam edilen kamu personelinin yaşadığı duyguyu tahmin etmek zor değil. Kamuda sözleşmeli istihdam biçimi 40’ aştı ve kadrolu-sözleşmeli istihdama özlük açısından bakıldığında fark 20’yi aştı. Bu sürdürülebilir bir istihdam politikası değildir. Memnuniyetsiz kamu personeli oluşturmanın ne ülkeye ne de çalışana bir faydası yok” ifadelerini kullandı.

Emekçi Kıyımı Son Bulmalı

Özellikle Yerel Yönetimlerde 31 Mart 2019’un ardından başlayan muhatap değişikliğiyle emekçinin ekmeğiyle oynandığını kaydeden Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Birçok belediyede ne yazık ki emekçinin kaderi, Belediye Başkanının iki dudağının arasına hapsedildi. 5939’e tabi olarak yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeli personel her yıl iş korkusu yaşıyor. Bu artık önlenmeli, kadro bir an önce verilmeli. Artık emekçi kıyımı son bulmalı.”

Sunumun ardından, Memur-Sen’e bağlı Sendikaların Genel Başkanları hizmet kollarında yaşanan sorunlar ve mevcut durum hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Toplantı boyunca Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Yönetim Kurulu üyelerinin dikkat çektiği hususları not alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, sözleşmelilik konusunun çözülmesi için birçok muhatabın olduğunu belirtti. Memur-Sen’in yaptığı çalışmaları ve öne çıkardığı başlıkları önemsediklerini ifade eden Muş, “Bu itibarla sizlere teşekkür etmek istiyorum. Sözleşmeli istihdama ilişkin önerilerin öncelikle ilgili bakanlıklar başta olmak üzere bakanlıklar boyutu var. Grubumuzun incelemesi için verdiğiniz bilgi notunu ise dikkatle inceleyeceğiz. Bu türden gerçekleştirdiğimiz toplantılar devam etmeli” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.