Dil Bilen Memurun Temmuz Tazminatı Ne Kadar Olacak?

Dil Bilen Memurun Temmuz Tazminatı Ne Kadar Olacak?

Bildikleri yabancı dil ve bu dili görevleri sırasında kullanma durumlarına göre kamu görevlilerine ödenen tazminatın miktarı 2019 yılı Temmuz ayından itibaren 2 TL ile 9 TL aralığındaki tutarlarda artacak.

Aylık katsayısının 1 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olarak “%5 + yılın ilk yarısına ilişkin enflasyon artış oranının %4’ten fazla olan kısmı” kadar artacak olması, bu katsayı kullanılarak hesaplanan Yabancı Dil Tazminatı miktarını da etkileyecek.  Bu etkinin miktarı, tazminattan yararlananların aylık net ücretlerinde “1,95 TL -  9,33 TL” aralığında tutarlarda olacak.

Öte yandan, bu yılın Mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yılbaşına göre %4,99 oranında artmış bulunuyor. Buna göre, Haziran ayında enflasyon oranı sabit kalırsa, aylık katsayısı 1 Temmuz 2019’dan geçerli olarak %5,99 oranında artacak. Haziran ayı enflasyonunun artış yönünde olması halinde ise katsayının artış oranı %6’nın üzerine çıkacak.


Yabancı dil tazminatı

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS) 70 ve üzeri puan alanlara, aldıkları puanlara ve yabancı dil bilgilerinde görevleri sırasında yararlanma durumlarına göre belirlenmiş olan gösterge rakamlarının o dönemde geçerli aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle bulunan tutarda, her ay yabancı dil tazminatı ödenmektedir. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesilmektedir.

Kamu personelinin yabancı dil bilgisinden görevi sırasından yararlanılıp yararlanılmadığı, ilgili personelin atamaya yetkili amirinin vereceği onayla belirlenirken; hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetlerinde yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), mütercim ve tercümanlar, üniversite öğretim elemanları ve öğretmenler için ise herhangi bir belirlemeye ihtiyaç duyulmadan yabancı dil bilgilerinden görevleri sırasında yararlanıldığı kabul edilmektedir.


Tazminat ödenen diller

Kamu görevlilerine, bildikleri; Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinin her biri için yabancı dil tazminatı ödenebilmektedir.

ÖSYM; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki kez, diğer diller için ise yılda en az bir kez Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapmak suretiyle ilgililerin yabancı dil bilgi seviyelerini tespit etmektedir.


Yabancı dil tazminatının aylık net miktarı (2019 yılının ikinci yarısında)

2019 yılı ilk altı aylık enflasyon oranının %5 çıkması (beş aylık enflasyon halen %4,99 seviyesinde bulunuyor) durumunda, yabancı dil tazminatının yılının ikinci yarısında ne kadar artmış olacağı konusunda hazırladığımız tabloya aşağıda yer verilmiştir.

Personel

YDS puanına göre Dil Tazminatının aylık net miktarı

(A) Düzeyi  

(96-100 puan)

(A) Düzeyi

(90-95 puan)

(B) Düzeyi

(80-89 puan)

(C) Düzeyi

(70-79 puan)

Yabancı dil bilgisinden yararlanılanlar

165 TL(artış 9 TL)

124 TL(artış 7 TL)

82 TL(artış 5 TL)

41 TL(artış 2 TL)

Diğerleri

103 TL(artış 6 TL)

103 TL(artış 6 TL)

69 TL(artış 4 TL)

34 TL(artış 2 TL)

 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.