Cumhurbaşkanlığından Sosyal Medya Açıklaması

Cumhurbaşkanlığından Sosyal Medya Açıklaması

Son dönemde gündemi oldukça meşgul eden sosyal medya düzenlemesi hakkında ortaya atılan kamu kurumlarında görevli personellerin bazı uygulamaları kullanmaları yasaklandığı yönünde haberler için Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama geldi.

 TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI

DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ

BASIN AÇIKLAMASI

(29 TEMMUZ 2020) 27 Temmuz 2020 tarihinde Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yayımlanan Bilgi ve iletişim Güvenliği Rehberi kapsamında Whatsapp, Telegram gibi uygulamaların yasaklandığına ilişkin basında ve sosyal medyada yer alan haberlere yönelik açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği üzere bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması, etkisiz kılınması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapı hizmeti veren işletmelerce uyulması gereken tedbirler 06.07.2019 tarihli ve 2019/12 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yürürlüğe girmişti.

Genelgede yer alan 21 tedbirin uygulama detaylarını içeren Bilgi ve iletişim Güvenliği Rehberi 27 Temmuz 2020 tarihinde yayımlanmıştır. Söz konusu Genelge ve Rehber kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapı işleten işletmeleri kapsamaktadır.

Rehber içeriğinde, ülkemizin verisinin ülkemizde kalması ve veri mahremiyeti konusunda bilinçli olunması vurgulanmıştır. Rehberde dijital altyapılarımızın siber saldırılara karşı mukavemetinin artırılması amacıyla; kritik bilgi ve verilerin saklanma esaslarından kodlu ve kriptolu haberleşmeye, sosyal medya üzerinden gizlilik dereceli verilerin paylaşımından elektromanyetik yayılım güvenliğine, endüstriyel kontrol sistemleri güvenliğinden bulut bilişim güvenliğine kadar birçok konuda alınması gereken tedbirler seviyelendirilmiş olarak yer almaktadır.

Rehberde "Anlık Mesajlaşma Güvenliği" başlığı altında kurumsal veri ve haberleşme güvenliğinin sağlanması amacıyla yerli ve milli uygulamaların tercih edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Yabanci menşeli mesajlaşma uygulamalarının kullanımına ilişkin tedbir maddesi, sadece gizlilik içeren kurumsal haberleşme ve belge paylaşımına yöneliktir. Anılan tedbir maddesi ile kamu personelinin kişisel haberleşmelerde kullandığı anlik mesajlaşma uygulamalarına yönelik herhangi bir düzenleme ve kısıtlama bulunmamaktadır.

Bilgi ve iletişim Güvenliği Rehberi özelinde yer alan tedbir maddeleri kamu kurumları ve kritik alt yapı hizmeti veren işletmeleri kapsamakta, kişilerin haberleşme hürriyetine müdahale edecek herhangi bir içerik barındırmamaktadır. Basında ve sosyal medyada yer alan Whatsapp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının yasaklanması yönündeki haberler gerçeği yansıtmamakta olup; vatandaşlarımızın ve kamu personelimizin günlük hayatlarında kullandıkları iletişim uygulamalarına yönelik bir kısıtlama KESİNLİKLE söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.